Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten.

03-03-2020 16:54

Beeld: Offthelefteye.
Op dit moment is er in ons land veel aandacht voor het coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Ook mensen met leukemie, MDS, lymfklierkanker, multipel myeloom of de ziekte van Waldenström zijn ongerust. Daarom heeft Hematon de belangrijkste vragen en antwoorden over het virus op een rijtje gezet. Dat gebeurde in samenwerking met Anna van Rhenen, internist-hematoloog in het UMC Utrecht.


Hebben mensen met een hemato-oncologische ziekte meer kans om COVID-19 op te lopen? 

Het virus brengt vooral risico met zich mee voor oudere mensen en mensen die al een ziekte hebben. Binnen 'onze' patiëntengroep moeten in het bijzonder mensen met een verminderde weerstand voorzichtig zijn.


Dat zijn de mensen die: 

  • op dit moment een behandeling ondergaan (behalve bestraling); 
  • een stamceltransplantatie met donorcellen hebben gehad; 
  • minder dan een jaar geleden een stamceltransplantatie met eigen cellen hebben gehad. 


En verder alle patiënten die van hun arts gehoord hebben dat ze een verminderde weerstand hebben, bijvoorbeeld omdat ze prednison slikken. 


Wat is het risico dat deze groep loopt? 

Deze groep heeft meer kans om ziek te worden na besmetting met het virus, en is naar verwachting langer ziek. Deze patiënten raken het virus waarschijnlijk minder gemakkelijk kwijt. 


Wat kunnen patiënten doen om te voorkomen dat ze besmet worden? 

Dat zijn allereerst dezelfde maatregelen die ook voor alle andere mensen aangeraden worden: 


  • Was je handen regelmatig 
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
  • Gebruik papieren zakdoekjes.Daarnaast is het verstandig om geen mensen te zoenen of te omhelzen en geen handen te schudden.


Kan ik nog naar feestjes, sportwedstrijden, de supermarkt of met het openbaar vervoer? 

Als je actief behandeld wordt, of als je een stamceltransplantatie hebt gehad, is het verstandig om minimaal twee meter uit de buurt te blijven van mensen die in een van de risicogebieden (zie site RIVM) zijn geweest, of van gezinsleden van deze mensen. In grote groepen mensen weet je niet precies met wie je te maken hebt. Bovendien is het dan lastig om twee meter afstand te houden. Die situaties kun je dus beter vermijden. Dat betekent niet dat je thuis moet gaan zitten.


Ga bijvoorbeeld in daluren met het openbaar vervoer en op rustige momenten naar de supermarkt. 


Mag ik nog reizen? 

De overheid onderhoudt de site nederlandwereldwijd.nl. Daarin vind je de meest actuele adviezen over landen en gebieden waar het coronavirus is gevonden. 


Wat moet ik doen als ik klachten heb? 

Bij hoesten of kortademigheid en koorts bel je de huisarts (ga niet naar de huisarts toe). De huisarts neemt, als dat nodig is, contact op met de GGD. Word je ernstiger ziek, neem dan telefonisch contact op met je behandelend hematoloog voor overleg. 


Waar vind ik meer informatie? 

Het RIVM heeft de meest actuele informatie op zijn website. Deze informatie wordt steeds vernieuwd als daar aanleiding toe is.  Bron: www.hematon.nl