Vriendjes bibberen van de kou om zieke Rein (10) bij te staan: ‘Ik wil iedere dag aan hem denken’.

10-12-2020 17:28


Auteur: Luuk Stam - gelderlander.nl/doetinchemBibberen van de kou voor hun klasgenoot Rein. De kinderen van basisschool De Zonneboom hebben het er graag voor over.

Bibberen van de kou voor hun klasgenoot Rein. De kinderen van basisschool De Zonneboom hebben het er graag voor over.

Foto: Jan Ruland van den Brink.


DOETINCHEM - Om zijn ernstig zieke klasgenoot Rein (10) te steunen, loopt Pim (10) uit Doetinchem sinds de zomer tot de kerst in korte broek. Deze week doen alle leerlingen van basisschool De Zonneboom mee.

Het miezerregent en de temperatuur tikt met veel moeite de vijf graden aan, maar dat weerhoudt de 10-jarige Doetinchemmer Pim Remijn er niet van om in de korte broek naar school te gaan. Dat doet de leerling uit groep 7 van basisschool De Zonneboom al sinds de zomer. Hij is vastbesloten om dit tot de kerst vol te houden.


Pim wil hiermee zijn klasgenoot Rein steunen, die leukemie heeft. Met zijn actie staat hij niet alleen. Deze week trekken alle kinderen in de bovenbouw van hun basisschool de korte broek aan. Vrijdag doen zelfs de leerlingen uit alle groepen dat. Ze halen hiermee ook geld op voor het kinderkankerfonds KIKA.
Ik wilde een challenge doen waarmee ik iedere dag aan hem zou denken.

Pim Remijn.

  

    


Via beeldverbinding:Pim Remijn loopt al sinds de zomervakantie rond in een korte broek.

Pim Remijn loopt al sinds de zomervakantie rond in een korte broek.

Foto: Jan Ruland van den Brink. 


Rein is nu ongeveer een half jaar ziek en brengt veel tijd in het ziekenhuis door. Via een speciale beeldverbinding is er af en toe contact, zij het steeds minder vaak. In de klas praten ze er veel over. ,,Het is voor de kinderen ongrijpbaar en daardoor ook lastig te begrijpen", vertelt één van de juffen.


,,Dan is het fijn dat je ook echt iets kunt doen. Voor Pim stond het vast dat hij voor zijn zieke medescholier in actie zou komen. Hij wilde zichzelf uitdagen en koos voor de korte broek. 


,,Rein heeft een hele moeilijke challenge", verklaart hij. ,,Ik wilde een challenge doen waarmee ik iedere dag aan hem zou denken. Iets dat zwaar is zodat ik me ook een beetje voel zoals hij zich ongeveer moet voelen."


De korte broeken-actie moet de aandacht trekken om de achterliggende activiteiten te promoten. Pim en zijn medeleerlingen zochten de afgelopen weken dan ook naar allerlei manieren om geld op te halen. Er zijn heel wat koekjes gebakken en verkocht. Ook maken ze hier kerstpakketten, die te koop zijn. De teller staat nu al op meer dan 2.000 euro. Alles is geheel op initiatief van de leerlingen zelf ontstaan.  


,,Geweldig dat ze dit doen", reageert schooldirecteur Ada Spek-Compagne. ,,Een klasgenoot die zo ziek is, dat komt voor de kinderen heel dichtbij. De hele school leeft mee met deze actie. Het zorgt voor een groot saamhorigheidsgevoel."


Ziekmeldingen?

Hoewel komende vrijdag als algehele korte broeken-dag gepland staat, zijn ook in de andere groepen nu al veel blote benen te zien. Of de directeur niet bang is dat ze aan het eind van de week heel wat ziekmeldingen krijgt? ,,Nee, hoor! Het zijn allemaal bikkels." Daartoe behoort ook juf Annelies. ,,Je moet toch het goede voorbeeld geven", klinkt het.


Korte broek of niet, het buitenspelen gaat gewoon door. ,,Het is wel koud, je moet erdoorheen", zegt Luna Kortooms (11) uit groep 8. ,,En het is misschien niet zo leuk, maar Rein moet ook allemaal dingen doen die hij niet leuk vindt." Dat Pim het in de korte broek al zo lang volhoudt, vindt Luna toch wel knap. ,,Zeker nu het steeds kouder begint te worden."


De acties op De Zonneboom lopen door tot midden volgende week. Op donderdag wordt tijdens de kerstviering op school het eindbedrag bekendgemaakt. Daarna is het kerstvakantie, de vakantie waarin Pim eindelijk weer eens een lange broek uit de kast zal halen.


Meer informatie of ook doneren? Klik hier.


Een stoere actie op basisschool de Zonneboom.

Een stoere actie op basisschool de Zonneboom.

Foto: Jan Ruland van den Brink.
Bron: www.gelderlander.nl