Vuist tegen kanker #09: Een artikel zonder dat ene woord.

21-03-2020 17:49


Auteur: Redactie Oosterhout.          

Foto: Bart van Delft.
Vorig jaar kon je op Oosterhout Nieuws al meeleven met de avonturen van Bart van Delft in de voorbereiding op Alpe d'HuZes. Onder het mom van 'Opgeven is geen optie' en ter ondersteuning van twee goede vrienden gaat hij dit jaar weer de strijd aan met kanker. Regelmatig kun je op Oosterhout Nieuws lezen over de voorbereidingen van Bart en de verhalen achter andere Oosterhoutse deelnemers.


Wel of niet schrijven:

Iedere week kruip ik weer braaf achter mijn computer om een verhaal voor Oosterhout Nieuws te schrijven over Alpe d'HuZes, eigenlijk altijd met veel plezier of voldoening. Deze week? Tsja, ik heb getwijfeld om een weekje (of twee) over te slaan. Maar toen bedacht ik me dat het ook wel eens lekker is om iets anders te lezen dan waar de media momenteel mee gevuld is.


23 mei 2017 - Tom Dumoulin:

Om de focus toch een beetje op het wielrennen te houden wil ik jullie mee terug nemen naar 23 mei 2017, de Koninginnenrit van de Giro d'Italia. Een loeizware etappe over 222 kilometer met daarin onder andere beklimmingen van de Mortirolo, Stelvio en naar Bormio. Iedereen kent denk ik de Stelvio wel van naam, hier worden jaarlijks ook meerdere goede doelen ritten gehouden net als op Alpe d'Huez. Maar de echte zware jongen van de dag is toch echt de Mortirolo, iets meer dan 12 kilometer lang en ontzettend stijl en ook nog eens met een relatief slecht wegdek. En gek genoeg staat deze klim op menig lijstje van wieleramateurs, stiekem ook op die van mij. Als toeschouwer wel iets om naar uit te kijken. Wielerminnend Nederland was in extase, want onze Tom reed in de roze leiderstrui en zou met deze vorm misschien de Giro wel eens kunnen gaan winnen.


Zijn maag begon te borrelen:

De rit verliep eigenlijk voorspoedig en Dumoulin kon goed mee komen, alles voor de wind zou je kunnen zeggen. Totdat in de afdaling van de Stelvio er iets begon te borrelen bij Tom, hij kreeg ontzettend last van zijn maag en gedurende de afdaling werd dit alleen maar erger. Tegen beter weten in trapte hij door, maar op een gegeven moment kon hij niet verder. Een noodzakelijke, maar strategische beslissing volgde. Deze beelden kunnen velen van jullie wel voor de geest halen denk ik, want Tom besloot net voor de beklimming naar Bormio in de remmen te knijpen en zijn darmkanaal langs de kant van de weg te legen. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe hij zich in zijn roze trui heeft moeten voelen, compleet in tweestrijd. Doortrappen zou betekenen dat hij veel tijd zou verliezen vanwege de opspelende problemen, drastisch afstappen en de behoefte doen zou ook tijd kosten, maar gaf wel zicht op een beter vervolg. Hij deed het laatste, verloor tijd, maar lang niet zoveel als wanneer hij niet gehurkt in het gras was gaan zitten. Een onverwachte wending waarop hij niet was voorbereid, waar hij instinctief op reageerde.


Ook bij ons begon iets te borrelen:

Uiteraard neem ik jullie niet voor niets mee terug naar deze rit, want ik zie hier een parallel met de situatie waarin we nu met z'n allen verkeren. De laatste maanden speelde er iets op, het begon te borrelen. En vorige week besloot ons kabinet van de fiets te stappen en met z'n allen gehurkt in het gras te gaan zitten. Gecontroleerd lozen we het virus en gaan er daarna alles aan doen om weer naar de top te komen zoals ook Tom dat deed. En waar men achter de televisie bij het zien van de beelden op 23 mei 2017 de handdoek massaal in de ring gooide, bleek de beslissing van Tom de juiste. Want vijf dagen later stond hij in Milaan met de beker in de lucht gehuld in het roze. Laten we hoop koesteren aan de hand van deze prachtige wieler-anekdote.


Drastische besluiten:

Ondanks dat de voorbereiding voor Alpe d'HuZes stug door gaat begint bij ons ook wel een beetje de twijfel toe te slaan of het wel door gaat. Een duivels dilemma voor de organisatie. Waarom? Je zou zeggen, verplaats het evenement gewoon naar september en pak die paar extra maanden om nog wat extra donaties binnen te halen. Echter is het wat minder simpel dan velen zullen denken.


Er fietsen namelijk tal van doodzieke mensen mee tijdens Alpe d'HuZes. Mensen die nog maar een paar maanden te leven hebben en alles op alles hebben gezet om op 4 juni 2020 nog één keer een prestatie van wereldformaat weg te zetten. Verplaats je het naar later dit jaar of misschien zelfs naar 2021, dan zou het zomaar kunnen zijn dat de mensen voor wie Alpe d'HuZes echt een levensbepalend evenement is er niet meer bij kunnen zijn. Voor 1 april 2020 krijgen we uitsluitsel. Ondanks mijn bovenstaande betoog kan de organisatie denk ik niet anders dan verplaatsen.


Verplaatsen Spinningmarathon:

De Ronde van Vlaanderen was vorige week al bekend, maar deze week voegde zich daar ook de Amstel Gold Race aan toe. Hopelijk gaan we later dit jaar wel deze wedstrijden op TV zien en uiteraard zelf fietsen samen met alle andere liefhebbers. Minder groot, maar toch ook jammer is ons eigen besluit in samenspraak met Willemsen Sport om de Spinningmarathon van 11 april 2020 te verplaatsen naar een nader te bepalen datum. We kunnen niet garanderen dat de sportscholen weer open mogen na 6 april 2020, dus heel praktisch gezien kiezen we dan liever zelf voor een datum dat het zeker door kan gaan. Hopelijk kunnen we op de nieuwe datum nog meer mensen verwelkomen die met ons willen fietsen in de strijd tegen kanker.


Mooie dingen:

Alleen al in ons kleine Oosterhout zien we mooie dingen ontstaan rondom de huidige crisis. Mensen steunen en helpen elkaar, we slepen elkaar hier door heen. Zowel op persoonlijk als zakelijk vlak hoop dat we hier goed uit komen. Ik denk dan in het speciaal ook aan onze sponsoren, bedrijven die hun nek hebben uitgestoken om ons te steunen. Zet hem op jongens!


Aan alle inspanningen van bedrijven en individuen ligt het in ieder geval niet. En onthoud: Tom zat letterlijk onder de stront in 2017, maar een paar dagen later overwon hij!


Een artikel zonder dat ene woord, het is me gelukt. Toch mooi dat je het over Corona kunt hebben zonder het te noemen... Sh*t mislukt, tot volgende week! Groeten, Bart


  • KLIK HIER om Bart te steunen met een donatie

  • KLIK HIER om Team Samson Urban Elements te steunen met een donatie

  • KLIK HIER om alle blogs van Bart te lezen
Bron: www.oosterhout.nieuws.nl