Hospice Huis Almere.

09-02-2014 17:18
 

 Een hospice biedt aan mensen in hun laatste levensfase, op een heel persoonlijke manier, alle nodige zorg in een rustige huiselijke sfeer waar ook hun naasten van harte welkom zijn.

Het is de wens van veel mensen thuis te kunnen sterven. Temidden van de mensen die hen lief zijn en in de omgeving die hen vertrouwd is. Om tal van redenen is het niet altijd mogelijk die wens in vervulling te laten gaan maar ook kan men bewust een keus maken om thuis niet te willen sterven. De hospice is dan een waardevol alternatief.


Kwaliteit van leven in de laatste levensfase

De zorg in de hospice is niet gericht op genezing, maar op het verminderen van lijden en het verbeteren van kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Deze zorg, ook wel palliatieve zorg genoemd, is meer dan pijn- en symptoombestrijding en richt zich op de zorg voor de mens zelf in zijn of haar ziekte. Deze vorm van zorg is daarom sterk verbonden met respect voor individuele behoeften en wensen.

De kunst van goede palliatieve zorg is dat alle zorgverleners samen proberen lasten en pijn zodanig te verminderen dat de gast ruimte krijgt voor wat hij/zij in de laatste levensfase nog wil (doen).

Er is sprake van een zelfstandige voorziening omdat het hospice geen onderdeel uitmaakt van een organisatie die intramurale verzorging en/of verpleging biedt.


Hoe werkt een hospice?

Er bestaan twee soorten hospices, namelijk het “bijna thuis huis” en de “high care hospices”. Het verschil is vooral gelegen in de (financiële) organisatie.


  • Het bijna thuis huis draait volledig op vrijwilligers. Zij hebben een aparte scholing gekregen om de gasten en hun naasten naar behoefte te kunnen bijstaan. Daarnaast geven huisartsen (als het mogelijk is de eigen huisarts) en wijkverpleegkundigen de medische en verpleegkundige zorg. De vrijwilligers zorgen dus 24 uur per dag voor de gasten en worden ondersteund door een coördinator (de enige betaalde kracht). De coördinator zorgt voor de afstemming en heeft de dagelijkse leiding.
     
  • In een high care hospice is altijd een verpleegkundige aanwezig en is de voorziening meer geschikt voor gasten die afhankelijk zijn van allerlei ingewikkelde medische apparatuur.


In Almere hebben wij een "bijna thuis huis" gerealiseerd.


Het huis

Een “Bijna Thuis Huis” , een gewoon huis:


  • gelegen in de buurt van winkels en openbaar vervoer
  • bij voorkeur een groene, rustige omgeving aan de rand van een woonwijk
  • bij voorkeur vrijstaand pand met eigen groene buitenruimte
  • vriendelijke, huiselijke uitstraling (het pand moet het thuisgevoel van de gast zo dicht mogelijk benaderen)Op termijn wil de  Hospice beschikken over minimaal over 4 gastenkamers. De mogelijkheid moet bestaan om zonder al te hoge investeringen uit te breiden naar 6 gastenkamers.
Elke gast krijgt een eigen kamer, die naar wens ingericht kan worden met eigen spullen.


Wat kost verblijf in een hospice?

Zie hiervoor de pagina Financiën, onder het kopje Bijdrage van de gasten


 

Bron: www.hospicealmere.nl