Wat je moet weten over nacontrole.

05-11-2018 17:48

Vandaag 5 Nov 2018 in het nieuws: uit het promotieonderzoek van Annemieke Witteveen aan de Universiteit Twente blijkt dat het aantal nacontroles voor vrouwen behandeld voor borstkanker in Nederland met meer dan 9.000 nacontrole bezoeken per jaar omlaag zou kunnen. De nacontrole kan meer op maat worden aangeboden gebaseerd op het risico van terugkeer van ziekte, zodat de vrouwen met een laag risico mogelijk minder vaak naar het ziekenhuis hoeven voor een borstfoto (mammogram). Nacontrole op maat voorkomt onnodige belasting van zowel de patiënt, de zorgverleners als ook het zorgbudget.


Het doel van de nacontrole is het vinden van een recidief (terugkeer van de ziekte). Op dit moment krijgen borstkankerpatiënten gedurende vijf jaar nacontroles conform de richtlijn.


Bedenk daarbij het volgende:

  • De kans op een recidief is laag (Binnen tien jaar na de behandeling wordt bij ongeveer 4% van de patiënten een recidief ontdekt in dezelfde borst en ongeveer 5% krijgt een nieuwe tumor in de andere borst)
  • De helft van de recidieven wordt zelf ontdekt en niet tijdens de nacontrole
  • Nacontrole is slechts een momentopname
  • Nacontrole kan geruststellen, maar ook zorgen voor spanning en onzekerheid voorafgaand aan de nacontrole
  • De nacontrole moet de patiënt zelf betalen, het gaat af van het eigen risico


Wat is voor jou belangrijk bij nacontroles? Spreek hier eens over met je zorgverlener en kies samen een vorm die bij jou past. Maak samen met je zorgverlener een weloverwogen besluit hierover.


Lees het hele bericht op de website van IKNL >


Blad B: Nazorg gaat over lichamelijke én psychische ondersteuning >


Dossier nazorg met waardevolle tips >
Bron: www.borstkanker.nl