“We eren onze overleden brandweermakker Marc”: Smoke Stoppers nemen zondag deel aan 100 km van Kom op tegen Kanker.

04-09-2021 16:45


Auteur: Gudrun Steen - hln.be/koksijdeMathieu Vandermeeren, Pedro Vandenberghe en Gunther Vanbleu van brandweer Koksijde lopen samen ter ere van hun aan kanker overleden collega Marc. Michael Govaerts ontbreekt op de foto

Mathieu Vandermeeren, Pedro Vandenberghe en Gunther Vanbleu van brandweer Koksijde lopen samen ter ere van hun aan kanker overleden collega Marc. Michael Govaerts ontbreekt op de foto.

Foto: Benny Proot.


KOKSIJDE: Günther Vanbleu, Pedro Vandenberghe, Mathieu Vandermeeren en Michael Govaerts van de brandweer Koksijde doen zondag mee aan de 100 km van Kom op tegen Kanker in Koksijde. Ze zullen het volledige traject met de helm van hun collega Marc Ryckewaert lopen. Hij stierf in oktober 2019 aan kanker en was bijzonder geliefd bij de brandweer van Koksijde.


Marc zou in november 2021 zijn zestigste verjaardag vieren, maar in oktober 2019 verloor hij de strijd tegen kanker. "Dat heeft een diepe indruk nagelaten bij het brandweerkorps in Koksijde waar Marc jaren actief was", weet Günther. "Hij stond altijd klaar om in te springen als dat nodig was. Het was een groot verlies. Om te tonen dat we hem twee jaar later nog steeds niet zijn vergeten doen we mee aan de 100 km van Kom op tegen Kanker. Zijn vrouw Marianne was aangenaam verrast toen we haar vertelden over ons initiatief en zal ons zondag samen met vrienden en het korps van brandweer Koksijde aanmoedigen."Marc zal het hele traject dicht bij ons zijn, want we dragen zijn helm mee. De laatste 500 meter zullen we onze brandwee­rou­tfit aantrekken als ultiem eerbetoon.

Günther Vanbleu.Elk team moet minimaal 2.500 euro inzamelen om te mogen meedoen, maar dat was voor het kwartet van de Koksijdse brandweer geen probleem. "De teller staat op ruim 9.600 euro en dan hebben we het gesigneerd wielertruitje van Julian Alaphilippe nog niet geveild", klinkt Günther enthousiast. Met de steun van het hele korps werd er allerlei lekkers verkocht. Günther zal zondag om 10 uur starten en neemt 40 kilometer voor zijn rekening. "Na 10 kilometer zal Mathieu aansluiten, vervolgens komen Michael en uiteindelijk nog Pedro erbij. Eind vorig jaar schreven we ons in en sindsdien zijn we begonnen met trainen. Vaak deden we dat individueel maar de laatste weken liepen we vaker samen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we de eindmeet zullen halen. Marc zal het hele traject dicht bij ons zijn want we dragen zijn helm mee. De laatste 500 meter zullen we onze brandweeroutfit aantrekken als ultiem eerbetoon. We hopen rond 13.45 uur aan te komen."


Het parcours:


Aan de 100 km van Kom op tegen Kanker doen ongeveer 500 teams mee. Het parcours begint op de luchtmachtbasis en kronkelt door natuurgebieden zoals de Doornpanne en de duinen. Deelnemers passeren ook langs de zee en door de ruïnes bij het abdijmuseum Ten Duinen. Voor supporters valt er van alles te beleven. In de supporterszone Doornpanne zal Frank De Boosere om 10.15 uur live het weerbericht brengen en is er live muziek van de folkgroep Zakdoek. Bij de horloge in Koksijde-Bad is er kinderanimatie en muziek.De vorige editie van KOTK vond in Boom plaats en volgend jaar is Genk aan de beurt. Je kan je daarvoor nu al inschrijven op 100kmrun.be
Bron: www.hln.be