Weekend van de Mantelzorg: denk ook aan jezelf.

10-11-2019 10:15


Auteur: Joost Klaverdijk - ad.nl/bredaDag van de Mantelzorg in Teteringen.

Pix4Profs/Edwin Wiekens. 

TETERINGEN - Aandacht voor de mensen die anders alleen maar aandacht voor anderen hebben. Het Weekend van de Mantelzorg zette voor de verandering de spotlights eens op al die Bredanaars die zich inzetten voor familieleden of bekenden die hulp nodig hebben. Het StiB, Steunpunt voor informele zorg Breda, zette een divers programma op, dat inhoudelijk voor ieder wat wils bood. Van workshops tot lunches, van een high tea tot een ritje door het dorp met een huifkar.

Dat laatste werd aangeboden in Teteringen, waar een bijeenkomst was georganiseerd voor mantelzorgers die met dementie te maken kregen. Om het allemaal niet te zwaar te maken, kon je ook je kapsel bij laten werken, aan reiki doen, hapjes maken, een hoofdmassage ondergaan of dat ritje met de huifkar maken. ,,Het zijn vooral de mannelijke mantelzorgers die voor de huifkar kiezen", zegt Truus van Casteren opgeruimd. Ze overziet een goed gevulde zaal in de Dorpsherberg, waar zo'n 25 mantelzorgers een fijne middag hebben. ,,Het is de derde keer dat we dit doen", weet Van Casteren. ,,Het is al goed voor de onderlinge samenhang. Er hebben zich 35 mensen aangemeld. Sommigen kunnen moeilijk weg door de zorgsituatie waar ze inzitten. Die kunnen dat moeilijk loslaten. Alle begrip daarvoor, maar een weekend als dit kan je duidelijk maken dat je ook goed voor jezelf moet zorgen." 


Wegcijferen:

Er zijn mantelzorgers die zich te veel voor een ander wegcijferen, wil ze maar zeggen. ,,Op bijeenkomsten als deze maak je het in ieder geval wel bespreekbaar. Dat er mogelijkheden zijn om zelf ook even op adem te komen, met dagopvang bijvoorbeeld. Wat heel fijn is: door contact met lotgenoten, zoals deze middag, zijn er altijd wel mensen die de ogen worden geopend. 'Ik ga toch ondersteuning zoeken', hoor je dan."


Kapper:

In een van de hoeken van het zaaltje heeft Nicole Brands van Kiki's Haarmode een kappersstoel neergezet. Wie wil, kan even ontspannen in de stoel en het kapsel door Brands bij laten werken.


,,We hebben twee kapsalons, een in Terheijden en eentje hier, in Teteringen", zegt Brands. ,,Ik ben zelf ook mantelzorger, goed dat ze een keer in het zonnetje worden gezet, maar daarnaast doe je toch gewoon graag iets voor een ander? Zeker als je in een dorp als dit komt. Dan zorg je voor elkaar."


Even verderop staat een man te kijken bij de workshop kunstschilderen. De deelnemers gaan helemaal op in hun creaties, en kletsen tijdens het kwasten. De Teteringenaar was mantelzorger voor zijn vrouw, die terminaal kanker had. ,,Wat voor mij het belang van zo'n weekend is? Mantelzorgers denken vaak anders over hun inzet voor een ander dan de mensen om hen heen.


Als mantelzorger vind je het normaal wat je doet, omdat het in de regel om iemand gaat van wie je houdt. Maar het is goed dat je erop gewezen wordt om jezelf niet te vergeten."Bron: www.ad.nl