Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan gevolgen van kanker.

20-03-2022 18:10

 

 

Auteur: Mark den Blanken - ad.nl/show

 

 

 

Weerman Piet Paulusma.

Foto: Brunopress.

 
 
 
 
 
Weerman Piet Paulusma is overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft Omroep Max-baas Jan Slagter laten weten.
 
‘Tot ons grote verdriet is weerman Piet Paulusma op 65-jarige leeftijd overleden’, laat zijn werkgever Omroep Max weten. ‘Piet leed al geruime tijd aan kanker, waar hij geen ruchtbaarheid aan wilde geven. Wij zijn Piet dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend en wensen de nabestaanden veel sterkte toe.’

,,Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan”, stelt omroepbaas Jan Slagter. ,,Zolang het nog ging, wilde hij door met werken.” Donderdag 17 maart 2022 presenteerde de weerman voor het laatst op televisie, vrijdag 18 maart 2022 was hij nog te horen op de radio. ,,Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter ‘oant moarn’ horen zeggen”, aldus Slagter.

 

 

SBS6:


De Fries begon zijn loopbaan als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân, eerst op de radio en later ook dagelijks op televisie. Elf jaar later begon Piet bij SBS6 en gaf hij kijkers dagelijks een weerupdate vanaf een steeds wisselende buitenlocatie in Nederland. Piet sloot het bericht steevast af met zijn inmiddels gevleugelde Friese uitspraak ‘oant moarn’, wat ‘tot morgen’ betekent.

De weerman was aanvankelijk onderdeel van het programma Hart van Nederland, maar zijn dagelijkse praatje werd steeds populairder bij de kijkers. Sinds 2003 werd zijn weerbericht daarom vermeld als apart programma Piets weer. Zijn dochter Martsje viel in de slotjaren geregeld voor haar vader in.

 

 

Tijd voor Max:


Het succes kostte Paulusma ook wat. In een interview met het krant vertelde Paulusma dat zijn werk er mede voor zorgde dat zijn huwelijk geen stand hield. ,,In elk interview wordt gevraagd naar mijn echtscheiding. Altijd in negatieve zin. Nooit eens: wat doen jullie het goed”, zei hij. Toch hielden hij en Joke altijd goed contact. ,,De zon heeft het gewonnen van de stormen”, noemde hij het.

Na 23 jaar liet SBS in 2019 weten afscheid te nemen van het Friese icoon omdat de zender het tijd vond voor ‘iets nieuws’. Paulusma stapte daarna over naar Omroep MAX, waar zijn weerbericht op 1 januari 2020 voor het eerst te zien was bij Tijd voor MAX. Ook was de meteoroloog twee keer per dag te horen op NPO Radio 5. Ook schreef hij weerberichten voor verscheidene Friese kranten, MAX Magazine en zijn eigen website.

 

Begin dit jaar werd de weerman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor Friesland.  In de Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden werd de onderscheiding door zijn tweelingbroer Lume opgespeld in het bijzijn van commissaris van de Koning Arno Brok. De weerman werd onderscheiden voor zijn grote inzet voor Friesland en het werk voor talloze goededoelenorganisaties. Hij dacht dat hij voor een lezing kwam en was totaal verrast.
 
 
 

Omrop Fryslan bracht vandaag 20 maart 2022 een extra journaal vanwege het overlijden van Paulusma. 

 

 

Omroep MAX zendt dinsdag 22 maart 2022 om 19:00 uur in Tijd voor MAX een eerbetoon uit aan de weerman met als titel Oant Moarn.

 

 

 

Bron: www.ad.nl