Weinig animo voor vaccinatie tegen HPV-virus: ‘Veel jongeren hebben nog vragen over het nut’.

24-03-2023 17:02

 

 

Auteur: Rick Aalbers - ad.nl/doetinchem

 

 

Inenting tegen het HPV-virus op het Graafschap College in Doetinchem.

Inenting tegen het HPV-virus op het Graafschap College in Doetinchem. 

Foto: Jan Ruland van den Brink.

 
 
 
 
 
 
 
 
De mouw omhoog, even op de tanden bijten en dan zit de naald er al in. Leerlingen van het Graafschap College lieten donderdag een vaccinatie zetten tegen het HPV-virus. Daarmee zijn zij beschermd tegen besmetting met het virus, dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
 
 
Het waren er met zo’n tien leerlingen overigens niet zoveel, maar GGD-projectleider Monique Barendsen maakt zich daar niet zo druk over. ,,We waren er om te vaccineren, maar ook om te informeren. Veel jongeren hebben toch nog vragen over het nut van de vaccinatie. Die hebben we dat goed kunnen uitleggen.”
 

Zo denken veel jongens nog steeds dat het HPV-virus alleen meisjes kan treffen. Maar volgens Barendsen kan het virus zes soorten kanker veroorzaken, waaronder ook anus- en peniskanker. ,,Het is een seksueel overdraagbaar virus. Wie zich laat inenten, is voor 95 procent beschermd tegen een besmetting”, zegt zij.

 

 

Alleen dit jaar nog gratis prik:


De GGD komt na donderdag snel nog een keer terug op het Graafschap College en hoopt dan dat een veelvoud aan leerlingen zich laat vaccineren. In de Achterhoek heeft de GGD ook een vaste vaccinatielocatie in Lichtenvoorde. Daar kunnen jongeren, geboren tussen 1996 en 2003, een gratis prik halen tegen HPV.
 

Dat kan alleen dit jaar nog; vanaf aankomend jaar kost zo’n vaccinatie geld. De prijs is niet mals, zegt Barendsen. ,,De vaccinatie kost 450 euro, dus als je beschermd wilt zijn én dat geld wilt besparen, dan is dit jaar nog je kans.”

 

 

Wie een prik wil halen, moet daarmee opschieten, want er zijn twee prikken nodig om je goed te beschermen. Tussen de prikken moet minimaal vijf maanden zitten. ,,Maar zes maanden is nog beter. Daarom is het belangrijk de eerste prik te halen voor 1 juli 2023, als je twee gratis prikken wilt”, zegt Barendsen.
 

Wie de prik daarna haalt, is voor de tweede vaccinatie pas in 2024 aan de beurt en moet dan dus betalen.

 

 

HPV-virus treft honderden mensen.

 

Inenting tegen het HPV-virus op het Graafschap College in Doetinchem.

Inenting tegen het HPV-virus op het Graafschap College in Doetinchem. 

Foto: Jan Ruland van den Brink.

 

 

 

 

 

Het HPV-virus treft jaarlijks honderden mensen. Acht op de tien mensen komt er ooit mee in aanraking en daarvan krijgt tussen de 10 en 20 propcent één van de zes soorten kanker die het virus veroorzaakt.

 

Landelijk wordt elk jaar een door het HPV-virus veroorzaakte kankersoort ontdekt bij ongeveer 1.100 vrouwen en zo’n 400 mannen. ,,Als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, kunnen die aantallen fors omlaag”, zegt Barendsen.

 

In het gebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (22 gemeenten in de Achterhoek en op de Veluwe) zijn inmiddels 9500 mensen gevaccineerd. Dat is slechts 17 procent van de doelgroep.

 

 

 

Bron: www.ad.nl