Wie wil meewerken aan Kankercentrum kan vanaf nu terecht op handige website: “Iedere Mechelaar kan steentje bijdragen”.

17-07-2023 17:15

 

 

Auteur: Wannes Vansina - hln.be/mechelen.

 

 

 

Met de realicatie van een kanker- en revalidatiecentrum in het voormalig Onze-Lieve-Vrouwgasthuis maakt schepen Arthur Orlians een droom waar. Foto gemaakt tijdens een bezoek in juni.

Met de realicatie van een kanker- en revalidatiecentrum in het voormalig Onze-Lieve-Vrouwgasthuis maakt schepen Arthur Orlians een droom waar. Foto gemaakt tijdens een bezoek in juni 2023. 

Foto: Wannes Vansina.

 
 
 
 
 
 
 
“We weten al langer dat Mechelen de warmste stad van Vlaanderen is, maar dat blijkt nu opnieuw uit het aantal reacties dat we massaal binnenkrijgen.” Bezieler Arthur Orlians is in de wolken met de grote respons op de plannen voor de oprichting van een Mechels Kankercentrum in het Oud Gasthuis. Voortaan kunnen geïnteresseerden zich registreren op een website.
 
 
Het stadsbestuur ontvouwde in juni haar plannen voor het voormalige ziekenhuis in de Keizerstraat, met boven een private ontwikkeling, maar op de gelijkvloerse verdieping een groot kanker- en revalidatiecentrum. Met de toekomstige realisatie komt schepen Orlians een belofte aan zijn overleden ouders na.

Het centrum wordt een centrale plaats waar iemand met kanker alles kan terugvinden: van kinesisttherapie tot psychologen, mantelzorginformatie, kappers, pruiken, specifieke voeding en allerlei andere producten en diensten. Orlians zag hoe zijn ouders van hot naar her moesten om geholpen te worden.

 

Het idee wordt warm onthaald. De reacties kwamen massaal binnen. “We spreken echt over honderden reacties op sociale media en mails van mensen die willen bijdragen en willen meewerken”, vertelt Orlians, momenteel waarnemend burgemeester, als jongste ooit in de Dijlestad.

 

 

Iedereen kent wel iemand met kanker en dat merk je. Mensen contacte­ren ons met persoonlij­ke verhalen. Veel mensen hebben afscheid moeten nemen van dierbaren, en ze willen deze gevoelens omzetten in iets positief

Arthur Orlians, Waarnemend burgemeester.
 

 

 

“Iedereen kent wel iemand met kanker en dat merk je. Mensen contacteren ons met persoonlijke verhalen. Veel mensen hebben afscheid moeten nemen van dierbaren, en ze willen deze gevoelens omzetten in iets positief. Dat is het mooiste wat je kan doen.”

 

 

Website:


Vandaar dat de stad nu een website lanceert: www.mechelen.be/stadsvernieuwing/t-gasthuis. Via die weg kunnen mensen laten weten dat ze op de hoogte willen blijven van het project of op welke manier ze professioneel willen bijdragen.

 

“De laatste weken werden we al gecontacteerd door verschillende psychologen, kinesisten, begeleiders voor werkhervatting, een uitbater van een koffiebar, een oncoloog, schoonheidsspecialisten, verpleegkundigen, en nog zoveel anderen”, zegt Orlians. “Allemaal professionelen uit de sector die hun diensten aanbieden. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk diensten en producten te bundelen in het Oud Gasthuis zodat mensen met kanker niet van hier naar daar moeten rijden.”

 

 

Kleine tegels:


Maar het is de bedoeling dat niet-professionelen eveneens kunnen bijdragen aan het project. Ook zij kunnen zich registreren op de website. “Het is een project voor en door de Mechelaar. Elke Mechelaar kan letterlijk en figuurlijk een steentje bijdragen. Dit is een project dat we samen willen realiseren”, zegt Orlians.

 

“Mensen die financieel willen bijdragen, moeten dit kunnen doen. We denken aan een mooie binnenmuur met verschillende kleine tegels. Mensen kunnen een tegel aankopen met een persoonlijke boodschap of een naam van iemand die ze graag willen steunen of herdenken. Een steunmuur van Mechelaars in de strijd tegen kanker. Symbolisch voor onze warme stad.”

 

In ons land krijgen 188 mensen per dag een kankerdiagnose.

 

 

 

Bron: www.hln.be