Wie zorgt er voor de mantelzorger ?

26-09-2019 19:32


Auteur: Marjolijn Bruurs - mantelzorgelijk.nlWie Zorgt Er Voor De Mantelzorger?Mantelzorg is meer dan alledaagse zorg. Je bent mantelzorger als je iemand lange tijd onbetaald zorg geeft. Deze zorg is meer dan je normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij jouw toegewijde zorg aan je dierbare is minder of geen thuiszorg nodig. Dat klinkt natuurlijk prachtig maar kun je als mantelzorger eigenlijk wel alles op eigen houtje? Hou je dat vol? Bij wie kun jij terecht om een beetje ontzorgd te worden? Wie zorgt er voor de mantelzorger?


Uit ervaring weet ik dat het heel zwaar kan zijn om mantelzorg te dragen voor iemand met een vorm van dementie. De wachtlijsten voor verpleeginstellingen worden steeds groter. We zorgen met z'n allen steeds langer en intensiever. We hebben vaak nog een eigen gezin, een baan en andere verplichtingen.Dat houdt in dat we enorm veel persoonlijke offers moeten brengen om alle ballen in de lucht te houden. Daarnaast moeten we zien te dealen met het (levend)rouwproces, die de zorg voor een persoon met dementie nou eenmaal met zich meebrengt. Dat is loodzwaar en het is dus echt niet zo gek dat er na verloop van tijd overbelasting op de loer ligt.


Toen dat mij gebeurde heb ik veel gehad aan een zorgcoach van de zorgverzekeraar van mijn vader. Met deze zorgcoach kon ik bespreken welke hulp ik nodig had. Vervolgens keek zij of ik hulp kon krijgen vanuit de gemeente (WMO ), zorgverzekeringswet of Zorgkantoor (WLZ).


Daarna stelde de zorgcoach vast of en welke vergoeding mijn vader kon krijgen. In ons geval kreeg mijn vader een vergoeding om ons - zijn mantelzorgers - te ontlasten en te zoeken naar een structurele oplossing: Een middag per week een vaste zorg-buddy (gespecialiseerd in dementiezorg) die leuke dingen met mijn vader deed. Fijn voor mijn vader en fijn voor zijn mantelzorgers!


Mijn tip? Blijf niet te lang in je eentje tobben maar vraag hulp! Raadpleeg bijvoorbeeld de mantelzorgvergoeding van Zilveren Kruis voor meer informatie.Bron: www.mantelzorgelijk.nl