Wielerwereld in rouw na overlijden van speaker Etien De Bruyn.

06-10-2021 10:11Auteur: Erik Vandeweyer - hln.be/sport-in-de-buurtEtien De Bruyn was als speaker de vriend van iedereen.

Etien De Bruyn was als speaker de vriend van iedereen. 

Foto: Geert Tresignie.


WIELRENNEN: De koers in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zal er volgend jaar iets anders uitzien. De supporters aan de finish zullen het moeten stellen zonder Etien De Bruyn. De speaker overleed deze week op zevenenzeventigjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


Ruim vijftig jaar voorzag Etien De Bruyn menig wielerorganisator van commentaar op diens koers. Hij stelde steeds dat hij 'de micro niet graag uit handen gaf'. Freddy Goossens heeft De Bruyn jarenlang gekend. "Ik begon te koersen in 1971. Op dat moment zag je Etien al vaak op de koers opduiken. Van commentaar geven was toen nog geen sprake. Hij was op dat ogenblik in de eerste plaats een ferme supporter van Jan Baeyens. Pas enkele jaren later nam hij de micro ter hand. Twintig jaar geleden ben ik begonnen met de Jonge Rakkers. Vanaf het eerste jaar heeft hij onze ploegvoorstelling in goede banen geleid. De voorbije veertien seizoenen was hij ook de vaste speaker tijdens onze oefenkoersen in februari."


Alom gewaardeerd:


Etien De Bruyn had een eigen manier om commentaar te geven die door iedereen op prijs werd gesteld. Freddy Goossens vervolgt. "Etien had een zeer aangename stem. Hij verstond de kunst om op het juiste moment te spreken en op het juiste moment te zwijgen. Hij kende ook iedereen met naam en toenaam. Hij sprak steeds met respect over elkeen. Van iedere renner kon hij feilloos zijn palmares vermelden. Dat is niet aan iedereen gegeven. Hij wist al een tijd dat hij ziek was, hij maakte daar geen geheim van. Anderhalve maand geleden heeft hij nog met mij contact opgenomen. Hij wist wat er hem te wachten stond en had twee nieuwe speakers opgeleid. Hij had zelf in zijn opvolging voorzien. Klasse!"


Van generatie tot generatie:


Galmaardenaar Sébastien Van Poppel is een veelbelovende belofte en een streekgenoot van Etien De Bruyn. "Toen ik als aspirant in het peloton debuteerde, leerde ik hem onmiddellijk kennen. Niet echt persoonlijk, maar als man van de streek kwam ik hem vaak tegen op de koersen. Hij deed zijn job met hart en ziel."


Etien De Bruyn wordt vrijdag 8 Okt 2021 begraven in de Sint-Gertrudiskerk in Appelterre-Eichem.
Bron: www.hln.be