Wim (74) ging door tot aan zijn dood: ‘Hij regelde zelfs zijn eigen begrafenis’.

19-04-2020 18:13


Auteur: Roos van Bijnen - ad.nl/rivierenlandTineke van den Berg: ,,Ik ben super trots op wie hij was.''

Tineke van den Berg: ,,Ik ben super trots op wie hij was.''

Foto: Cor de Kock.

van wieg tot graf: Wim van den Berg hield zo van zijn werk, dat hij nooit met pensioen ging. Een vrolijke 'bezige bij' die alles zelf regelde. Zelfs tot zijn eigen begrafenis aan toe.

Hij was druk, áltijd bezig. Ja, Tineke van den Berg (77) weet dat haar man Wim geen rust in zijn lijf had. Maar van hem houden deed ze zestig jaar lang onvoorwaardelijk. De Meerkerkse Wim was voor Tineke de ware, en andersom ook. ,,Ik wist dat hij zijn werk nooit los kon laten. Zelfs niet tijdens het allerlaatste stuk van zijn leven. Maar als het er om ging, gaven we ontzettend veel om elkaar.''

Wim was in 1957 net 16 geworden, Tineke was een jaar jonger. Een disco was er nog niet en op date zijn de twee ook nooit geweest. Tijdens een rondje wandelen door Meerkerk kwamen ze elkaar toevallig tegen. ,,Ik weet nog dat Wim op me af kwam lopen. Hij was een jongen die ik nog nooit had gezien. Hij zei: 'Kom je mee, achterop mijn brommer?'. En vanaf dat moment is de liefde niet meer over gegaan. We waren gelijk aan elkaar verknocht.''


Landelijke bekendheid:

De meeste mensen zullen Wim kennen als de bezige bij die alles zelf regelde. De Meerkerker was actief in de Nederlandse politiek: als jongste Statenlid van Zuid-Holland, maar ook als raadslid en wethouder van Zederik. Zijn leven lang leidde hij met passie zijn boerderij, iets waar hij ook landelijke bekendheid mee kreeg. Wim wilde namelijk niets liever dan campinggasten op zijn boerderij ontvangen, wat vóór de jaren zeventig nog verboden was. Daarom richtte hij de Stichting Vrije Recreatie op, waarmee hij vocht voor de legalisatie van boerencampings.


,,Hij reed door Rotterdam en zei: 'Wat wonen veel mensen tussen asfalt en beton. Kunnen we niet een stukje van ons erf voor een betaalbaar prijsje beschikbaar stellen?'. En zo geschiedde. Hij zette Camping De Victorie op. Hij kreeg het gewoon voor elkaar, die man van mij.''Het verhaal gaat onder de foto verder.Juli 2011: Wim van den Berg (midden) op de camping De Victorie in gesprek met enkele gasten.

Juli 2011: Wim van den Berg (midden) op de camping De Victorie in gesprek met enkele gasten.

Archieffoto: Hans Roest. 
Dag en nacht was Wim in de weer. Tijd voor Tineke en hun drie kinderen had hij dan ook niet altijd. ,,We wisten hoe belangrijk zijn werk voor hem was. Het maakte niet eens echt uit wat hij deed, hij was altijd een vechtjas. Want vechten voor iets waarin je gelooft, dat vond hij heel belangrijk. En als je hem wat beter kende, wist je dat hij een goed hart had. Met zijn luide stem leek het soms alsof hij heel hard was, maar hij deed het alleen maar om anderen te helpen.''


Zijn stem gebruikte hij overigens ook om de liefde van anderen te bezegelen. Wie in de voormalige gemeente Zederik in het huwelijksbootje stapte, is vaker wel dan niet getrouwd door Wim. ,,Trouwambtenaar zijn vond hij prachtig. Hij kon genieten van de verliefde blikken van koppels. Je wilt niet weten hoeveel bruidsparen ik over de vloer heb gehad op de boerderij. 25 jaar lang kwamen ze af en aan om hun liefdesverhaal met Wim te delen. Want iedere toespraak moest persoonlijk zijn, vond hij.''Het verhaal gaat onder de foto verder.Tineke mist de lach van haar man Wim nog elke dag.

Tineke mist de lach van haar man Wim nog elke dag.

Privéfoto. 
Met pensioen gaan zat er voor Wim nooit in. Nee, hij zou wel gek zijn om zomaar te stoppen met werken, vertelde hij Tineke vaak. Maar ook harde werkers kunnen gezondheidsproblemen krijgen.


Op zijn zestigste werd bij Wim een tumor in zijn darmen ontdekt. ,,We schrokken enorm, maar gelukkig kon de tumor verwijderd worden.'' 


Wim leek daarna jarenlang de gezondheid zelve. Tot 2016. Bij een halfjaarlijkse controle in het ziekenhuis bracht een arts het nieuws waar Tineke altijd voor vreesde. ,,Kanker, helemaal uitgezaaid. Wim was 74 en stond nog volop in het leven. Maar ineens kreeg hij te horen dat hij nog maar twee maanden had.''


Rusten tussen de weilanden:

Wim zou Wim niet zijn geweest als hij, zelfs niet na dat hartverscheurende nieuws, gewoon verderging met regelen. In dit geval: zijn eigen begrafenis. Echt verbaasd was Tineke daar niet over: zo was hij nu eenmaal. ,,Een paar dagen na ons ziekenhuisbezoek belde hij al met een begrafenisondernemer. Hij wilde me helpen met alles regelen. Dus zocht hij zelf de kist uit en bezochten we samen verschillende begraafplaatsen. Toen we door die van Ameide liepen, wist hij dat dat zijn laatste rustplaats zou worden. Hij wilde daar liggen, zei hij. Tussen de weilanden, want daar voelde hij zich écht thuis.''Het verhaal gaat onder de foto verder.12 februari 2016: de begrafenis van Wim van den Berg op de begraafplaats in Ameide. Familieleden brengen de kist, onder massale belangstelling, naar het graf.

12 februari 2016: de begrafenis van Wim van den Berg op de begraafplaats in Ameide. Familieleden brengen de kist, onder massale belangstelling, naar het graf.

Foto: Cor de Kock. 
Kort daarna, op 8 februari, blies Wim zijn laatste adem uit. Een gemis dat Tineke tot de dag van vandaag zwaar valt. ,,Als je bijna zestig jaar samen bent, weet je niet beter dan dat je alles met elkaar deelt. En dat dat nu niet meer kan, raakt me nog steeds. Je gaat de gekste dingen missen: zelfs die soms veel te luide stem van hem. Maar ergens doet het me wel goed dat hij zijn leven lang voor anderen heeft gestreden. Dan ben ik gewoon supertrots op wie hij was.''Ter nagedachtenis aan Wim van den Berg, oprichter van camping De Victorie en de Stichting Vrije Recreatie in Meerkerk, is in mei van 2016 een herdenkingsboom met plaquette onthuld op camping De Victorie in Meerkerk. Rond de lindeboom kunnen kampeerders zitten.

Ter nagedachtenis aan Wim van den Berg, oprichter van camping De Victorie en de Stichting Vrije Recreatie in Meerkerk, is in mei van 2016 een herdenkingsboom met plaquette onthuld op camping De Victorie in Meerkerk. Rond de lindeboom kunnen kampeerders zitten.

Foto: Stichting Vrije Recreatie.Bron: www.ad.nl