Winterbuffet levert ruim 14.000 euro op voor kankeronderzoek.

19-02-2020 17:33Margriet van Drie (links) aan tafel met het team van onderzoekers van UMC Radboud. Rechts prof. dr. Carla van Herpen.  

Foto: Margriet van Drie.
KOOTWIJKERBROEK: Het Winterbuffet in de Essenburcht in Kootwijkerbroek heeft ruim 14.000 euro opgeleverd voor onderzoek naar speekselklierkanker. Een mooi bedrag, vindt Margriet van Drie. Zij organiseerde het stamppotbuffet samen met haar dochters Bernadette en Pauline. Bijna een jaar geleden overleed haar man Reijer aan speekselklierkanker, een zeldzame vorm van kanker die meer dan twintig varianten kent. Omdat er weinig geld beschikbaar is voor onderzoek, zetten Margriet en haar dochters zich al langere tijd in voor de professor Carla van Herpen en haar team van het UMC Radboud in Nijmegen. Margriet van Drie: ,,Jaarlijks proberen wij een geldbedrag bij elkaar te brengen dat onder andere gebruikt wordt om te onderzoeken of er een immunotherapie beschikbaar kan komen voor speekselklierkanker.'' Zo haalden zij met de verkoop van tulbanden al eerder 12.000 euro op.


Het Winterbuffet, dat op dinsdag 11 februari 2020 plaatsvond, was ook zo'n geldinzamelactie. En een succesvolle ook: alle plaatsen waren verkocht, er waren meer dan tweehonderd deelnemers. De bediening werd door vrijwilligers gedaan. Behalve een stevige stamppot, waren er ook zelfgemaakte tulbanden, advocaat en hittepit zakken te koop. ,,Doordat er veel sponsors waren en de Essenburcht nagenoeg belangeloos meewerkte aan deze avond, bleef er na aftrek van kosten het mooie bedrag over van 14.453 euro.''


Tijdens het buffet waren er ook enkele presentaties. Zo legde Van Herpen uit hoe ingewikkeld speekselklierkanker te diagnosticeren is en hoe eenzaam patiënten zich soms voelen.  Een van hen Joost Veerman, vertelde namens de Patiëntenvereniging Speekselklierkanker hoe het is om deze ziekte zelf aan de lijve te ondervinden.


 

Bron: www.barneveldsekrant.nl/lokaal