Yoga verbetert kwaliteit van leven, immuunrespons bij mannen met prostaatkanker.

01-12-2021 19:20Auteur: Maria Marabito - healio.com/news/primary-care
Yogatherapie verbeterde de kwaliteit van leven, immuunresponsen en expressie van inflammatoire cytokines bij mannen met nieuw gediagnosticeerde prostaatkanker, volgens de resultaten van een gerandomiseerde, gecontroleerde pilotstudie.


"Wat we vonden was erg interessant", zei Dharam Kaushik, MD, universitair hoofddocent urologie aan de Joe R. en Teresa Lozano School of Medicine aan de UT Health San Antonio en een kankerchirurg bij het Mays Cancer Center, in een persbericht . "Yoga verbeterde de kwaliteit van leven bij mannen in vergelijking met de standaard van zorg, met name op de vermoeidheidsschaal, wat betekent dat ze minder moe waren, op seksuele functie en op hun functionele, fysieke en sociale welzijn."De Tekst gaat verder onder de Foto:Man die yoga beoefent. 

Bron: Adobe Stock.

Kaushik en collega's hebben willekeurig 29 mannen die nieuw gediagnosticeerd zijn met gelokaliseerde prostaatkanker, toegewezen aan een yogabehandeling gedurende 6 weken (n = 14) of standaardzorg (n = 15) vóór een radicale prostatectomie. De interventiegroep had een mediane leeftijd van 56 jaar vergeleken met 60 jaar in de controlegroep.


Mannen in de interventiegroep beoefenden minimaal twee keer per week yoga gedurende 60 tot 75 minuten. De sessies werden geleid door gecertificeerde instructeurs van de ThriveWell Cancer Foundation en een yogastudio in San Antonio. Ze gebruikten de Hatha-yogamethode, die zich volgens de onderzoekers richt op fysieke houdingen en zachte ademhaling.


Om de voordelen van yogatherapie te beoordelen, dienden Kaushik en collega's vragenlijsten in bij deelnemers om hun kwaliteit van leven te documenteren. Ze namen ook bloedmonsters om veranderingen in de immuuncelstatus en cytokineniveaus te analyseren.


Mannen in de interventiegroep ervoeren een statistisch significante vermindering van de expressie van inflammatoire cytokines P = .032), aldus de onderzoekers. Deze bevinding suggereert dat "yoga de ontstekingsreactie verzwakt", schreven ze.


Bovendien was er een trend in de richting van verbetering in seksuele functie, vermoeidheid, algemene kwaliteit van leven en prostaatspecifieke kwaliteit van leven, hoewel het verschil tussen de interventie- en controlegroep statistisch niet significant was. Degenen in de interventiegroep vertoonden ook verhoogde aantallen circulerende CD4+- en CD8+-T-cellen, meer productie van interferon-gamma door natural killer-cellen en verhoogde Fc-receptor III-expressie in natural killer-cellen. Ze hadden ook een verminderd aantal regulerende T-cellen en van myeloïde afgeleide suppressorcellen, wat wijst op antitumoractiviteit, volgens Kaushik en collega's.


"Dit zijn positieve gegevens en er zijn verdere grootschalige onderzoeken nodig, waarvoor deze pilotstudie een model kan zijn", zei Kaushik in de release. "Als we patiënten kunnen aanmoedigen om een ​​kleine, goedkope en eenvoudig te implementeren interventie te doen die een grote impact kan hebben, waarom niet?"Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.healio.com