Yvonne hield hersenletsel over na een hersentumor: 'Mensen denken dat ik dronken ben'.

19-11-2020 17:27


Auteur: Jet Canneman - linda.nl/nieuws/fragment-gemistVijf jaar geleden werd bij Yvonne een hersentumor ontdekt, nadat ze tevergeefs jarenlang met klachten bij artsen had aangeklopt.


Na het verwijderen van de tumor hield ze ernstig hersenletsel over, vertelt ze Jamai Loman in Over Winnaars.


Duizelingen:

Al sinds haar veertiende kampt Yvonne steeds met duizelingen. Ze wordt door de dokter naar huis gestuurd, maar de duizelingen blijven. Ook krijgt ze pijn in haar nek, waarvoor ze eindeloos veel deskundigen bezoekt, die haar ook stuk voor stuk geruststellen en vertellen dat het over zal gaan.


Maar dan blijkt het - vlak voor ze met haar vriend een reis naar Indonesië wil maken - helemaal mis. Yvonne blijkt een hersentumor ter grootte van een tennisbal in haar hoofd te hebben, die door middel van een ingrijpende operatie wordt verwijderd.


Ze houdt er ernstig hersenletsel aan over: haar balans is minder, waardoor ze wankelend loopt, en haar motoriek en spraak zijn aangetast. Ook is ze chronisch vermoeid. Wat ze het meest mist van vroeger, is dat ze gewoon kan doen wat ze wil, vertelt ze Jamai: "Die onafhankelijkheid die ik nu niet meer heb."


Staren:

Yvonne legt uit hoe heftig het is als mensen steeds naar je kijken omdat je je anders gedraagt. "In vijf jaar tijd hebben maar twee mensen gevraagd wat ik heb, dat vind ik zo dapper. Ik heb liever dat ze het vragen dan dat ze je de hele tijd aanstaren, of dat ze me de toegang weigeren omdat ze denken dat ik dronken ben."


"Helemaal in het begin dacht ik weleens: 'was ik maar nooit wakker geworden na de operatie'. Maar dat denk ik nu niet meer, ik kan nu weer genieten."


En genieten doet Yvonne in Indonesië, waar ze alsnog haar droomreis maakt met Jamai. Samen beklimmen ze de tempel Borobudur, een enorme overwinning voor Yvonne. Eenmaal boven aangekomen wacht haar nóg een grote verrassing: haar zussen staan op haar te wachten, waarna de emoties hoog oplopen.Bekijk het fragment hier terug vanaf minuut 23:45.

Bron: www.linda.nl