Zangeres Roxette op 61-jarige leeftijd overleden: ‘Je was een uniek muzikant’.

10-12-2019 17:42


Auteur: Sebastiaan Quekel - ad.nl/show.
UPDATE / VIDEO: Zangeres Marie Fredriksson is gisteren op 61-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar management vandaag bekendgemaakt. Samen met het Zweedse popicoon Per Gessle vormde Fredriksson eind jaren tachtig de band Roxette, op ABBA na de meest succesvolle Zweedse band allertijden.


,,Het is met groot verdriet dat we moeten aankondigen dat een van onze grootste en meest geliefde artiesten is heengegaan. Marie Fredriksson stierf in de ochtend van 9 december 2019 aan de nasleep van haar vorige ziekte", laat de familie weten in een verklaring. 

Marie Fredriksson.

Foto: Redferns.Hersentumor:

In 2002 kreeg Fredriksson te horen dat ze een hersentumor had, nadat ze uit het niets flauwviel. Hoewel artsen haar overlevingskansen als gering omschreven, hadden de operatie, bestralingen en chemokuren het gehoopte effect. 


De peroxideblonde grootmeesteres van de powerballad keerde in 2009 terug op het podium, maar ze kwam haar ziekte nooit echt te boven. Toch kon ze na een succesvolle behandeling weer toeren. Met Roxette trad ze tussen 2009 en 2010 weer op, in diezelfde periode toerde ze ook solo. 


Twee kinderen:

Ook in 2016 was er een tournee met Roxette, maar vanwege haar gezondheid moest Fredriksson die afbreken. Uiteindelijk overleed de zangeres aan de gevolgen van de hersentumor. Fredriksson laat haar echtgenoot, Mikael Bolyos, en haar twee kinderen Inez Josefin (26) en Oscar (23) na.


De zangeres zal in besloten kring begraven worden, zonder pers en enkel in aanwezigheid van hechte vrienden en familie. 


Verslagenheid bij collega:

Per Gessle, die samen met Fredriksson het duo Roxette vormde, reageert bij het Zweedse persbureau TT verslagen op het nieuws. ,,De tijd gaat hard. Ik weet nog goed hoe we in mijn kleine flat in Halmstad onze dromen deelden. En wat voor een geweldige droom hebben we samen beleefd", schrijft Per over het succes van Roxette. ,,Het wordt nooit meer hetzelfde zonder jou."


In zijn verklaring gaat Per ook nog in op de muzikale kwaliteiten van zijn compagnon. ,,Je was een geweldige muzikant. Een zangeres van een niveau dat je nu nog maar zelden tegenkomt." Per was verantwoordelijk voor de meeste songs van Roxette. ,,Maar het was dankzij jou dat mijn zwart-witte melodieën prachtig werden ingekleurd. Ik ben blij, trots en vereerd dat ik zoveel van je tijd en je talent mocht delen." Daarnaast prijst hij het warme karakter en de humor van de zangeres.


Hitgeschiedenis:

Roxette scoorde een wereldhit met The Look in het jaar dat de Berlijnse Muur viel. Het duo stond in 2015 nog in de Heineken Music Hall. De band bracht verder nog wereldhits als Listen To Your Heart, Joyride, Sleeping In My Car, It Must Have Been Love en How Do You Do uit.


De eigenaardige hitgeschiedenis van Roxette begint als Per Gessle en Marie Fredriksson als Roxette mondiaal nog onbekend zijn. In eigen land zijn ze bekende solo-muzikanten. In 1987 scoorden ze samen een zomerhit met Neverending Love. Het plaatje van de zangeres met de blonde piekharen en de donkerharige gitarist/componist naast haar, lijkt een ticket naar sterrendom. 


Maar tot hun teleurstelling wordt Neverending Love buiten Zweden nergens opgepikt. Wel komt er in het najaar een aanbod van een Duits platenlabel: als Roxette een 'intelligente kerstsong' kan leveren, zorgt de firma dat de band wél op de radio komt. Dat was het begin van een glorieuze carrière die Roxette vooral in de jaren negentig wereldfaam bracht.


Roxette bracht in totaal tien studioalbums uit met als laatste wapenfeit het album Good Karma in 2016. 


Bron: www.ad.nl