“Ze is wakker, spreekt en lacht”: Milli (12) herstelt van gevaarlijke hersenoperatie door vermaarde chirurg.

04-06-2019 20:50Milli Lucas.

Milli Lucas.

Foto: FacebookMilli Lucas, een 12-jarig meisje uit Perth, heeft haar hersenoperatie goed doorgemaakt. Dat liet haar moeder, Monica Smirk, op Facebook weten. Chirurg van dienst was Charlie Teo uit Sydney, die recent onder vuur kwam te liggen voor zijn peperdure diensten. Maar voor de familie Lucas is hij ongetwijfeld elke cent waard. "Mijn hoofd voelt raar", waren de eerste woorden van Milli na de operatie.


Amelia 'Milli' Lucas vecht al drie jaar tegen kanker en was ten dode opgeschreven.  Ze stelde al haar hoop op de wereldvermaarde chirurg Charlie Teo, die in Sydney opereert. Voor de delicate operatie van zes uur door dr. Teo moest ze 4.000 km reizen, van de Australische west- naar de oostkust, én moest ze een enorme som geld inzamelen. Het doel was 100.000 Australische dollar (62.000 euro), maar Milli haalde meer dan 100.000 euro binnen.


Over de kostprijs van de operatie was veel ophef in Australië. Teo moest zich onlangs nog op tv verantwoorden voor de astronomische prijzen van zijn chirurgische ingrepen. Hij legde gepikeerd uit dat hij voor een operatie van 75.000 euro zelf 5.000 euro kreeg. Het grootste deel van het geld ging naar het privéziekenhuis dat winst moet maken voor de aandeelhouders, zei Teo nog. Hij werkt ook met een heel team dat moet worden betaald: de assistent, anesthesist, patholoog, radioloog en radiograaf.Chirurg Charlie Teo.

Chirurg Charlie Teo.

Foto: rv.De wereldvermaarde chirurg is weliswaar top in zijn vak, al beweren anderen dat ook publieke ziekenhuizen dezelfde kwaliteit leveren, zonder dat er geld voor moet worden ingezameld. Maar in het geval van Milli Lucas was een hersenoperatie voor vele artsen té gevaarlijk. In het kinderziekenhuis van Perth zeiden ze dat ook chemo en bestraling niets meer zouden helpen en werd het tienermeisje naar palliatieve zorgen doorverwezen.


Maar Charlie Teo waagde zich toch aan de operatie om het meisje extra tijd te gunnen. "Milli is wakker, de operatie was een succes", schreef Monica Smirk intussen op Facebook. "Charlie kon alles wegnemen", verwees ze naar de hersentumor van haar dochter. "En zij kan haar rechterbeen en -arm bewegen, al weet ze nog niet hoe ver precies."


Teo zei dat de ouders wel degelijk beseften dat Milli ongeneeslijk ziek is en dat de operatie ernstige gevolgen voor haar levenskwaliteit kon hebben. Het meisje riskeerde verlamming, coma en zelfs de dood. Toch wilden ze nog niet opgeven. "Een erg moedige beslissing", noemde de chirurg dat. Het is nu afwachten hoe Milli verder zal herstellen. Helaas is de kans dat de tumor zich opnieuw zal manifesteren volgens Teo niet gering. Ze heeft nu wel tijd gekocht voor alternatieve behandelingen, die het gezin in Duitsland wil vinden.
Bron: www.hln.be/nieuws/buitenland