Zeelander Piet van Dongen overwint na kanker ook het coronavirus.

13-05-2020 20:40Auteur: Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
ZEELAND - Op maandag 2 maart 2020 sprak Arena met Piet van Dongen (60) over de intensieve strijd die hij na zes jaar won tegen lymfeklierkanker en de diverse inzamelingsacties die het naar hem vernoemde team Piets Challenge organiseerde ten bate van het KWF. Enkele dagen na het interview, op vrijdag 6 maart 2020, slaat het noodlot echter opnieuw toe voor de Zeelander. Hij wordt getroffen door het coronavirus en moet met spoed worden opgenomen in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Daar vecht hij drie weken lang voor zijn leven. Met succes, want Van Dongen is inmiddels weer thuis in Zeeland. "Ik heb heel veel geluk gehad."    

Piet van Dongen neemt de E-mountainbike in ontvangst van Daphny van den Brand en Johan van de Ven.
Hoewel hij in 2017 'kankervrij' wordt verklaard, kampt Piet van Dongen de afgelopen jaren nog met flinke naweeën van de ziekte, zo geeft hij twee maanden geleden aan in Arena. "Zware vermoeidheid die zomaar komt opzetten, neuropathie (een pijnlijke zenuwaandoening, red.) in handen en voeten, long- en hartproblemen en chemobrein (de invloed van kanker en de kankerbehandeling op geheugen en concentratie, red.). Gevolg hiervan is dat ik van fanatiek sporter, actieve vader en alleskunner qua klussen in alles veel beperkter ben geworden. Als 40 procent van vroeger haalbaar is, dan is dat al prachtig voor mij."


Corona:

Alsof zijn medische dossier nog niet uitgebreid genoeg is, wordt Piet tot overmaat van ramp ook nog gegrepen door het coronavirus. "Tijdens het interview met Arena op maandag 2 maart was ik nog gewoon fit en ook later die week, bij een controle op de 'Later-poli' in het Radboudziekenhuis, was er nog niets aan de hand. 'We wensen u een fijne zomer meneer Van Dongen', zeiden ze.


Maar een paar dagen later, op vrijdag 6 maart 2020, lag ik ineens in het ziekenhuis. Ik had het heel erg benauwd en echte longontstekingsklachten. Ik krijg dan altijd pijn aan mijn enkels en kuiten, maar ditmaal had ik er ook heftige koorts bij."


Eerste patiënt in het Radboud:

Piet blijkt de eerste coronapatiënt te zijn in het Radboud. "Dat was enerzijds een voordeel, omdat er heel veel mensen aan mijn bed stonden, maar anderzijds was er op dat moment nog maar heel weinig bekend over corona en het ziekteverloop ervan."


De Zeelander wordt in het ziekenhuis direct apart gezet en na twee dagen op de 'short stay-afdeling' verhuist hij naar een speciale corona-afdeling. "Ik werd vollédig geïsoleerd. De doktoren en verpleging droegen beschermende pakken en maskers. Ik zou niemand van hen herkennen wanneer ik ze nu zou tegenkomen. Mijn vrouw mocht bovendien een week lang niet komen en mijn kinderen gedurende mijn gehele verblijf in het ziekenhuis niet."


'Totáál uitgeput'

Van Dongen heeft het zeer zwaar te verduren. "Ik voelde me zó op en zó leeg, had helemaal geen energie meer. Ik was totáál uitgeput." Overplaatsing naar de gevreesde intensive care lijkt dan ook onvermijdelijk. "Ik heb mezelf daar echt ternauwernood van af kunnen houden. Het IC-team kwam me eigenlijk ophalen, maar zij keken er van op dat ik rechtop in bed zat en toch nog enigszins aanspreekbaar was. Toen is besloten mij toch niet op de IC te leggen. Daar heb ik heel veel geluk mee gehad."


Na twee heftige weken in het Radboudziekenhuis zet langzaam maar zeker het herstel in. Piet: "De bloedwaarden werden beter en de koorts zakte. Ik heb toen nog een week in revalidatiecentrum Dekkerswald gelegen en toen mocht ik naar huis. Daar was het ook nog enkele weken echt afzien. Wanneer ik van de bank naar de keuken liep was ik al helemaal uitgeput."


E-mountainbike:

Inmiddels is Piet een aantal weken thuis en gaat het stapje voor stapje beter met hem. Als fervent fietsliefhebber trekt hij er het liefst op uit met zijn mountainbike. Vanwege de lange, slopende behandelingen tegen eerst lymfeklierkanker (onder meer chemotherapie en bestraling, red.) en recent het coronavirus is dat op een normale mountainbike echter niet meer mogelijk. Met pijn in zijn hart heeft de Zeelander zijn mountainbike daarom onlangs weggedaan.


Piets dochters Trijntje en Sterre smeden enkele weken geleden een hartverwarmend plan. Ze organiseren een online doneeractie om geld in te zamelen voor een E-mountainbike voor hun vader. "We zijn deze actie gestart omdat wij papa graag wilden verrassen", vertellen de twee.


"We weten dat hij graag fietst en wilden daarom een elektrische mountainbike voor hem kopen. Dat is met onze studentenloontjes absoluut niet te betalen en daarom zijn we een doneeractie gestart." De actie is een groot succes, want dankzij maar liefst 153 donaties is het voor de E-mountainbike benodigde bedrag van 4.500 euro na twee weken al bereikt.


'Helemaal ondersteboven'

Op vrijdag 8 mei 2020 neemt een dolgelukkige Piet van Dongen zijn E-mountainbike in ontvangst bij CycleXperience in Uden. "Ik was er helemaal ondersteboven van en echt totaal verrast. Het is nog steeds niet te bevatten. Ik ben zó ontzettend blij met de actie van mijn dochters en daarnaast heel erg dankbaar voor alle donaties en de sponsoring van Daphny van den Brand en Johan van de Ven van CycleXperience. Als fanatiek fietser had Van Dongen lange tijd zijn bedenkingen bij een elektrische mountainbike, maar inmiddels is hij helemaal om. "Het is fantastisch. Ik ben er nu een paar keer mee gaan fietsen en kan nu weer het rondje door het bos rijden dat ik sinds 2011 niet meer kon. Het is echt een verademing."


Na zijn zoveelste gewonnen strijd tegen een ernstige ziekte is Piet van Dongen een gelukkig man. En onverminderd optimistisch. "Ik zie de toekomst vol vertrouwen tegemoet."


 


Bron: www.arenalokaal.nl