Zeeuwen breien borstprotheses als alternatief voor siliconen.

13-11-2019 18:36


Auteur: Miriam van den Broek - ad.nl/zeelandGebreide borstprotheses van Knitted Knockers.

Foto: Knitted Knockers.
VLISSINGEN - Ze zijn zacht, licht in gewicht en plakken niet tegen de overgevoelige huid. Knitted Knockers zijn handgemaakte gebreide of gehaakte borstprotheses die in een bh gedragen kunnen worden door (ex-)borstkankerpatiënten. Sinds een paar maanden zijn ze ook gratis in Zeeland te krijgen. 

Wineke Troost uit Vlissingen is sinds deze zomer de coördinator van Knitted Knockers in Zeeland. De gebreide of gehaakte protheses kunnen een goed alternatief zijn voor (ex-)borstkankerpatiënten die een prothese van siliconen in hun bh niet prettig vinden, vertelt ze. ,,Die protheses zijn zwaarder en kunnen, zeker op warme dagen, tegen de huid plakken. Niet voor iedereen is dat een uitkomst", legt Troost uit. De Knitted Knockers zijn gemaakt van een zeer zacht katoen en worden gevuld met een polyester vulling. Ze kunnen eenvoudig vastgezet worden in een bh en krimpen niet in de was. Ook zijn ze verkrijgbaar in een variant die geschikt is om mee te zwemmen.


Het concept waaide twee jaar geleden vanuit Amerika over naar Nederland. Het sloeg meteen goed aan. Inmiddels heeft elke provincie in Nederland een coördinator die zich over de bestellingen en breiende vrijwilligers ontfermt. Troost stuitte zelf op de Knitted Knockers door een artikel in een magazine. ,,Ik brei al jaren veel én ik ken mensen in mijn omgeving die borstkanker gekregen hebben." Het idee om iets te breien voor mensen die het heel goed kunnen gebruiken, liet haar niet meer los.


Gratis:

Uitgangspunt van de organisatie is dat de handgemaakte protheses gratis zijn. De vrijwilligers die breien of haken, betalen de materialen zelf. Verzendkosten mogen worden doorberekend aan de koper. Wie ook wil breien of haken voor dit doel, kan eenvoudig aan de slag. Op de website van de organisatie staan patronen, maten en  welke materialen gebruikt moeten worden. Wie protheses gemaakt heeft, kan dat via de website doorgeven aan de coördinator.


Behalve protheses worden er ook hartkussentjes gemaakt. ,,Dat zijn kussentjes in de vorm van een hart die met knopen kan worden vastgemaakt aan een autogordel. Zo zit de gordel wat comfortabeler over het bovenlichaam", legt Troost uit. 


Uitleg:

De Vlissingse probeert de bestellingen altijd binnen een paar dagen te versturen. ,,Ik heb inmiddels een voorraadje liggen. Dus dan kan het snel. En als het in de buurt is, breng ik ze soms even langs", zegt Troost. ,,Dan kan ik er meteen wat uitleg bij geven. Ik merk dat de dames dat vaak wel fijn vinden. Ik kom zelf uit de zorg - ben net met pensioen - en begrijp heel goed wat voor drama ze net achter de rug hebben."


www.knittedknockers.nl
Handgemaakte borstprothese van Knitted Knockers.

Foto: Knitted Knockers. 
Autogordelkussentjes van Knitted Knockers.

Foto: Knitted Knockers.
Bron: www.ad.nl