Zenuwpijn na chemotherapie? Zeker wat aan te doen! Doe mee met het LAX onderzoek.

16-03-2022 15:32

 

 

 

 

Een groot deel van de kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, krijgt tijdens of na hun behandeling last van zenuwpijn, ook wel neuropathie genoemd. Als gevolg van de chemotherapie kunnen zenuwen in het lichaam schade oplopen. Hierdoor werken een of meer zenuwen niet goed meer wat kan leiden tot veranderingen in gevoel, tintelingen en zenuwpijn. Welke klachten men krijgt kan per patiënt verschillen en hangt af van welke zenuwen zijn aangetast. De klachten kunnen kort, maar ook jaren duren. Bij 54% van de patiënten duren de klachten van neuropathie meer dan twee jaar.

 

 

Impact:


In een vragenlijstonderzoek van het NFK (Nederlandse Federatie van Kanker patiëntenorganisaties) uit 2021 geeft twee derde van de patiënten aan pijn of klachten aan zowel de handen als voeten te hebben. Deze klachten hebben grote invloed op de kwaliteit van leven en beperken patiënten in hun dagelijkse bezigheden.

 

 

Behandeling:


Tot op heden is er nog geen behandeling gevonden die de neuropathie kan voorkomen. Daarnaast is de behandeling van de zenuwpijn vaak lastig en er zijn maar weinig pijnstillers die goed effect hebben. Op dit moment is er echter wel één medicijn wat bewezen effectief is. Dit medicijn heet Duloxetine, een antidepressivum dat ook veel gebruikt wordt als pijnstiller bij zenuwpijn.

 

 

Het LUMC doet onderzoek naar Zenuwpijn na Chemotherapie:


Er is nog veel onduidelijk over neuropathie na chemotherapie en de behandelopties zijn minimaal.

 

Daarom doet de afdeling Pijnonderzoek Anesthesiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek naar deze vorm van neuropathie. Met het ‘LAX-onderzoek’ hopen wij neuropathie als gevolg van chemotherapie beter te begrijpen en een nieuwe behandeltherapie te vinden. Daarom zijn wij op zoek naar patiënten met zenuwpijn na chemotherapie die willen deelnemen aan dit onderzoek.

 

 

Wat houdt het onderzoek in?


In eerder onderzoek is vastgesteld dat Duloxetine de enige werkzame pijnstiller is tegen zenuwpijn als gevolg van chemotherapie. In ons huidige onderzoek, genaamd ‘LAX onderzoek’, willen wij een reeds bestaand medicijn, genaamd Lacosamide, gaan vergelijken met Duloxetine. Lacosamide is een al bestaand medicijn waarvan nu aanwijzingen zijn dat het ook pijnstillend kan zijn voor pijnlijke neuropathieën. Tegelijkertijd richt ons onderzoek zich op het beter begrijpen van neuropathie veroorzaakt door chemotherapie.

 

 

Hoe verloopt het onderzoek?


Bij deelnamewens kunt u contact met ons opnemen via onderstaand e-mailadres. Wij zullen u extra informatie en enkele vragen toesturen en daarnaast zal een afspraak gemaakt worden in het LUMC. Tijdens uw bezoek in Leiden bekijken we samen of u kunt deelnemen aan het LAX onderzoek. Bij geschiktheid krijgt u allerlei testen, die kijken hoe u pijn ervaart. Deze testen zijn belangrijk voor ons en geven ons inzicht in de toestand van uw lichaam wat betreft de verwerking van pijnlijke prikkels.

 

Vervolgens behandelen we u voor 8 weken met duloxetine of lacosamide. Via loting wordt bepaald welke behandeling u krijgt. Zowel wij als u weten welk middel u krijgt. In deze 8 weken vult u meerdere vragenlijsten in over de werking, pijnscores, tevredenheid en ontevredenheid van de behandeling en is er wekelijks telefonisch contact over eventuele bijwerkingen. Na 8 weken komt u nogmaals naar het LUMC en doen we opnieuw dezelfde testen als bij het eerste bezoek. Daarnaast bespreken we hoe het onderzoek voor u verlopen is. Hierna stopt het onderzoek. Mocht u voldoende pijnstilling ervaren van het door u gebruikte medicijn dan kunt u de behandeling via de pijnpoli van het LUMC voortzetten.

 

 

Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

 

Wij zijn op zoek naar patiënten die:

 

  • een pijnlijke neuropathie hebben als gevolg van chemotherapie

 

  • en ouder zijn dan 18 jaar

 

  • en waarbij de chemotherapie ten minste 3 maanden gestopt is.

 


Meer informatie:


Wilt u meer informatie en/of bent u geïnteresseerd in deelname aan het LAX onderzoek? Stuur dan een mail naar pijnonderzoek@lumc.nl

 

 

Lees  hier meer over het LAX onderzoek.