Zesde LuCE rapport: bekijk de uitkomsten van de enquête over leven met longkanker in Europ.

08-12-2021 16:07


De uitkomsten van de enquête van Lung Cancer Europe (LuCE) zijn bekend. Het doel van deze enquête was om de ervaringen van patiënten met longkanker en hun mantelzorgers (familielid, vriend, partner) in Europa te onderzoeken. De enquête werd door 800 mensen ingevuld: 515 mensen met longkanker (64,4%) en 285 mantelzorgers (35,6%). De deelnemers kwamen uit 21 Europese landen, waarvan 146 uit Nederland. Lees hieronder de resultaten.


Resultaten:


Patiënten:


Uit de enquête blijkt onder meer dat 91,2% van de deelnemers gediagnosticeerd met longkanker enige beperkingen in dagelijkse activiteiten ondervind. De meest voorkomende symptomen en bijwerkingen die door de deelnemers worden gemeld, zijn vermoeidheid, slaapstoornissen, gewichtsveranderingen, ademhalingsmoeilijkheden en spijsverteringsstoornissen. De meeste deelnemers (64,6%) zijn tevreden over de steun die zij krijgen van hun zorgverleners.


Mantelzorgers:


Van de deelnemers die zorgen voor iemand met longkanker geeft 88,6% van de deelnemers aan dat ze beperkingen ondervinden in hun dagelijks leven omdat ze zorgen voor iemand met longkanker. De belangrijkste redenen hiervoor zijn hun eigen emotionele zorgen, de eisen die de behandeling stelt en de ervaren verantwoordelijkheid als mantelzorger. Heel weinig mensen (11,5%) geven aan dat ze professionele steun kregen om zo goed mogelijk voor hun dierbare te kunnen zorgen. Zo meldt meer dan de helft dat zij geen steun krijgen om hun eigen gezondheid en kwaliteit van leven op peil te houden en te verbeteren.
Over Lung Cancer Europe (LuCE)


LuCE is een non-profit koepelorganisatie die mensen met longkanker en hun naasten op Europees niveau vertegenwoordigt. Momenteel vertegenwoordigt LuCE meer dan 20 patiëntenorganisaties en NGO's die samenwerken voor verbeteringen binnen de longkankergemeenschap. Longkanker Nederland is een van deze patiëntenorganisaties.Lees hier meer over LuCE.
Bron: www.longkankernederland.nl