Zieke Gert-Jan stapt op de fiets naar Santiago de Compostela: ‘Ik herstel niet meer’

31-05-2021 12:18Auteur: Kirsten Bliekendaal - indebuurt.nl/woerden
Gert-Jan en Eric.

Foto: Woerdense Couran.


Op de fiets stappen om 2500 kilometer naar Santiago de Compostela te fiesten. Gert-Jan Kamphuis en Eric Dijkstra waren dat al een aantal jaar van plan. Gewoon voor de lol, totdat Gert-Jan ongeneeselijk ziek werd verklaard. 'We gaan, maar dan wel in etappes en op een elektrische fiets'


Op z'n zachts gezegd hadden Gert-Jan en Eric uit Harmelen hun tocht naar het Spaanse pelgrimsoord wel iets anders voorgesteld. In 2016 bedachten ze om de duizenden kilometerslange tocht per fiets af te gaan leggen. De twee vrienden namen rustig de tijd voor de voorbereiding voor hun uitdaging.


Andere dimensie:


Toen werd het november 2020 en veranderde alles. "Toenk te horen kreeg dat ik niet te herstellen uitgezaaide alvleesklierkanker heb, kwam ik echt in een andere dimensie terecht. Mensen zeggen dat wel, maar als je de ziekte zelf niet hebt, kun je hier geen voorstelling van maken."


Hun fietstocht ging niet op de lange baan, maar werd juist naar voren geschoven. "Beter eerde dan nooit" De twee vervroegden hun tocht met een jaar, Gert-Jan kreeg van zijn collega's een elektrische fiets en ze besloten een goed doel aan de tocht te koppelen. "We gaan geld ophalen voor de campagne Support Casper, onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker." Vanwege de gezondheid van Gert-Jan knippen ze de tocht in twee delen. "Eerst drie weken in juni en in september twee weken, vanwege mijn gezondheid en omdat het in de zomer veel te heet is."


Sneltrein:


Omdat er mensen zijn die heel snel overlijden aan de ziekte besloten de vrienden in sneltreinvaart voorbereidingen te treffen. Ze werden lid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en Gert-Jan zocht voor het goede doel contact met mensen die ook acties voor Support Casper hadden gedaan. "Omdat de meeste mensen er zó snel aan overlijden, is dat lastig maar gelukkig vond ik iemand in Zandvoort die de vierdaagse had gedaan. Hij kreeg de diagnose al in 2017 dus het kan nog goed gaan. Wij hebben nog steeds contact en hij is bij ons vertrek aanwezig."


FC Utrecht:


Vanwege de gezondheid van Gert-Jan moesten ze de reis wel anders organiseren. "Er gaat een camper mee gesponsord door FC Utrecht." Gert-Jan deed hiervoor een brief in de bus bij de eigenaar van FC Utrecht die in Harmelen woont. "De familie van Seumeren maakte zelf ook lange voet- en fietstochten, ze nodigden ons vrij snel uit op de koffie. Nu is FC Utrecht hoofdsponsor." Ook Henri & Herman, een Opel dealer uit Utrecht stelt een auto ter beschikking.


"Wij fietsen de St. Jacobs Fietsroute en die start in Haarlem." De proloog is op zondag 30 mei 2021 en gaat van Haarlem naar stadion Galgenwaard in Utrecht, waarvandaan ze op zondag 6 juni 2021 met de echte tocht starten. Leuk als mensen ons komen uitzwaaien."


Lees hier meer over de missie van de twee vrienden.
Bron: www.indebuurt.nl