Zieke Jake is superheld, brandweer, militair én politieman (+ video)

08-06-2019 20:31De familie Nason leeft met de dag sinds de diagnose leukemie is gesteld bij hun zoontje Jake (4). Stichting Make-A-Wish trommelde de hulpdiensten in Heerenveen op om het gezin een onvergetelijke dag te geven.Brandweermannen leren jake hoe hij een brand moet blussen. Zus Lily help mee.

Foto: Marchje Andringa.

Superhelden en stoere jongensdingen; Jake (4) hoefde niet lang na te denken toen zijn moeder vroeg waar zijn ideale dag uit moest bestaan. De verrassing was groot toen de familie Nason uit Haskerdijken hoorde dat ze was opgegeven voor een wensdag van stichting Make-A-Wish Nederland. Een welkome afleiding na loodzware jaren. Toen Jake twee was, kwam de diagnose leukemie als een donderslag bij heldere hemel. Het laatste waar je aan denkt als je kind niet fit is en inderdaad best vaak een blauwe plek heeft. Want welke ondernemende jongen van twee heeft dat niet?

Goede vriend van de familie Dennis Schreur herinnert zich het telefoontje van Mike Nason, de vader van Jake en Lily, nog als de dag van gisteren. ,,Jake ziek? Ik kon het niet geloven. Ik nam vrij van mijn werk en ben meteen naar ze toe gegaan." Nu, ruim anderhalf jaar later, doet hij dat weer. ,,Jake wilde dat ik erbij was vandaag, dus natuurlijk sta ik hier. Het is geweldig om hem en zijn zus Lily zo te zien genieten."


Witte limousine:

De dag van Jake begint in stijl. Een grote, witte limousine neemt het gezin mee naar de brandweerkazerne in Heerenveen. Daar wachten niet alleen ruim dertig brandweermannen het gezin op, maar ook twee superhelden. Eén probleem: de twee helden zitten vast op een hoog platform. Werk aan de winkel. Met loeiende sirenes komt een brandweerwagen, met Jake aan het stuur, naar de rampplek toe. Zonder twijfel stappen Jake en Lily de hoogwerker in om de twee superhelden te bevrijden. ,,Ik zei toch dat hij een echte strijder is?", zegt Schreur.


Het was niet moeilijk om vrijwilligers te vinden voor vandaag, vertelt materiaalmedewerker bij de brandweer Henry Slagter. ,,Dit verhaal raakt ons natuurlijk. Velen van ons hebben zelf kleine kinderen. Dit is een kans om te laten zien dat we er als brandweer ook bij dit soort momenten zijn. Ik schat dat we zeker met 36 man hier zijn vandaag."


Zijn collega Jan Kees Toxopeus is vanuit Leeuwarden gekomen om mee te helpen. ,,Ja, ik heb kippenvel. Ik vind het belangrijk om te kunnen helpen. We zouden vandaag de dag veel meer naar elkaar om moeten kijken", vindt hij. Hij levert zijn kaartje af bij de mensen van Make-a-Wish. ,,Voor als jullie nog eens vrijwilligers zoeken."


Stichting Make-A-Wish vervult in heel Nederland wensen van kinderen van drie tot achttien jaar. Niet alleen voor kinderen die een levensbedreigende ziekte hebben, maar voor alle kinderen die ernstig ziek zijn.


Ik weet niet wie er vandaag meer lacht, ik of mijn zoon.

Dit is echt fantastisch.


Ineens verplaatst alle aandacht zich naar de weg. ,,Dit meen je toch niet. Komen die voor ons?", vraagt Annefrouk Nason, de moeder van Jake. Twee enorme legervoertuigen, met daarop acht militairen, rijden het terrein op. Jake steekt zijn handen van blijdschap in de lucht. Even later nodigt een militair Jake en zijn zus uit om bovenop en vooral ook eens in de fennek, het militaire voertuig, te kijken. De kinderen willen en durven alles wel. Bang zijn ze absoluut niet. Jake mag zelfs even het (uiteraard niet geladen) wapen van een van de militairen uitproberen.


,,We leren onze kinderen om alles te proberen en met een glimlach het avontuur aan te gaan", vertelt Annefrouk. Maar een jaar geleden zag de wereld er ondanks die positieve instelling, een stuk zorgelijker uit.


,,Jake had een jaar geleden niet op het voertuig kunnen klimmen. Hij kon toen zelfs niet lopen. Door de prednison zat hij onder de ontstekingen. Zijn haar is nog niet eens zo lang geleden weer aangegroeid. Hij wordt steeds meer zichzelf."


Botinfectie:

Een half jaar lang zat Annefrouk met Jake in het UMCG in Groningen. Hij kreeg bovenop de leukemie een bot-infectie. ,Een effect van leukemie is dat kinderen bijna geen weerstand hebben. Die is nog steeds niet heel hoog. Maar als ik zie hoe hij er nu bij loopt, is er heel veel gebeurd het afgelopen jaar."


De ziekte is bij Jake inmiddels in de onderhoudsfase beland. Iedere twee weken meldt het gezin zich bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Zij zijn gespecialiseerd in kinderoncologie. ,,Het komende jaar wordt spannend. Pas als Jake tien jaar is, kan hij echt genezen worden verklaard. Tot die tijd blijft hij onder controle van de artsen. We hopen natuurlijk dat de ziekte nooit meer terugkomt."


Vader Mike geniet als hij zijn kinderen omringd ziet door militairen en brandweermannen. ,, Ik weet niet wie er vandaag meer lacht, ik of mijn zoon. Dit is echt fantastisch." Mike groeide op in Canada, Ontario en verhuisde voor het ijshockey naar Heerenveen waar hij eerst als speler en daarna als coach actief was bij UNIS Flyers. ,,Ik heb ooit zelf als klein jongetje in een legervoertuig gezeten en weet dat nog precies. Deze dag gaan Lily en Jake voor altijd onthouden. Dat weet ik zeker."


Boef opsporen:

De superhelden roeren zich. Er moet een boef worden opgespoord en de politie van Heerenveen kan wel wat hulp gebruiken. Jake en Lily steken hun vinger op. Na de brandweer en het leger draaien zij hun hand niet om voor wat opsporingswerk. Het gezelschap verplaatst zich naar Nije-holtpade. Daar wordt, als het goed is, de boef ingerekend en vervolgens door Jake en Lily persoonlijk op het politiebureau in


Heerenveen afgeleverd. 's Middags wachten vriendjes van Jake hem op in een restaurant en wordt de dag afgesloten.


Annefrouk en Mike hadden op veel gerekend, maar niet op zoveel mensen, zoveel hulp van organisaties en zo'n verrassend vol programma ,,De brandweer, militairen, de politie en superhelden; dit is toch de droom van elk jongetje? En voor Lily natuurlijk ook. Ik ben blij dat ze overal aan mee mag doen. Ook voor haar zijn het zware jaren geweest. Deze dag is ook voor haar."
Bron: www.frieschdagblad.nl