Ziekenfonds betaalt tóch 100.000 euro voor operatie Mila (1,5): “Ingezameld geld gaat nu naar andere kankerpatiëntjes”

14-12-2022 18:21

 

 

Auteur:  Marco Mariotti - hln.be/dilsen-stokkem

 

 

De ouders van Mila krijgen nu toch alles van de mutualiteit voorgeschoten. 

Foto: Mine Dalemans.

 
 
 
 
 
 
 
 
DILSEN-STOKKEM:  De mutualiteit van de familie van Mila (1,5), die tegen een tumor op haar bijnier strijdt, zal dan toch de 100.000 euro voorschieten voor haar operatie. De al ingezamelde 100.000 euro wordt nu integraal doorgestort naar meerdere vzw’s die zich inzetten voor kankerpatiëntjes. “Zo worden Mila én ook veel andere kindjes geholpen", zegt mama Debbie.
 
 
Het verhaal van Mila greep veel Vlamingen aan, zo bleek al snel toen de familie het nieuws deelde in onze krant. Al zes maanden vecht het kindje tegen een zeldzame tumor op haar nier. Al even lang woont ze in het ziekenhuis en leven haar mama, papa, broer en zus op automatische piloot. Alleen een zware operatie in Duitsland waarbij de tumor wordt verwijderd, kan het meisje redden, maar daar hangt een kostprijs van 100.000 euro aan vast.

In nog geen 48 uur kon het bedrag ingezameld worden. Maar intussen kreeg mama Debbie telefoon van haar mutualiteit Solidaris, met het nieuws dat het bedrag dan toch tijdig zal worden voorgeschoten. “Voor ons is dat natuurlijk goed nieuws, maar tegelijk waren we ook zeer verbaasd”, zegt Debbie aan het VTM Nieuws.

 

“Men wist daar vorige week niet of de operatie wel zou worden terugbetaald, en dat het lang kon duren voor die procedure achter de rug was. In het ziekenhuis vertelden ze ons dat het geld zou moeten worden voorgeschoten, en er werd geadviseerd een crowdfunding op te poten te zetten. We hoopten ongeveer het geld op te halen, maar dat we na 48 uur het volledige bedrag hebben, had niemand durven dromen.”
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Mila (1,5) heeft een zeldzame tumor achter haar nier. 
 

Foto: Mine Dalemans.

 
 
 
 
 
 
 
“Het bedrag wordt dan niet meer voor Mila gebruikt, maar wél voor vele andere kindjes die met kanker te maken krijgen. Dat was altijd al de bedoeling: het geld dat we teruggestort zouden krijgen, ging integraal naar vzw’s die veel voor kankerpatiëntjes doen."
 
 
 

Dossier goedgekeurd:


Volgens Solidaris was het dossier van Mila op 6 december ingediend en moest het nog administratief goedgekeurd worden. Omdat de expertise in België niet aanwezig is, de operatie enkel in het buitenland kan uitgevoerd worden én het om een niet-experimentele behandeling gaat, komt haar dossier dus zeker in aanmerking en is het zelfs al goedgekeurd.

 

De geplande spaghettidag wordt alvast geannuleerd, omdat het streefdoel zelfs al overschreden is. De gemaakte snoepzakjes en pakketten met wafels zullen wél nog verkocht worden. “Maar ook die opbrengst gaat naar de goede doelen." De operatie wordt wellicht in januari uitgevoerd en eerstdaags zal een concrete datum worden geprikt.

“Het doet deugd om te lezen dat er zo snel in actie wordt geschoten als de meest kwetsbaren onder ons hulp nodig hebben", zegt Debbie nog. “Mila is natuurlijk nog wat te klein, maar we houden alle artikels bij voor haar. Hier in het ziekenhuis noemen ze haar al de kleine BV. We hopen hier ooit met een fijn gevoel op terug te blikken.”

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier

 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be