‘Ziekenhuizen moeten beter samenwerken op het gebied van kankerzorg’.

09-09-2021 16:46Auteur: Marinka Wagemans - wnl.tv
Waar is de kankerzorg in Nederland het beste? Dat is een complex verhaal, aldus Valery Lemmens, lid van de raad van bestuur van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland). "Dat kun je niet zomaar op een landkaartje intekenen", zegt hij in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam. Volgens Lemmens is het vooral belangrijk om meer te focussen op de samenwerking tussen ziekenhuizen. "Die kan en móét hier en daar beter."


Het is volgens Lemmens niet zo dat er ziekenhuizen zijn die het over de hele linie slechter doen dan andere ziekenhuizen op het gebied van kankerzorg. Bovendien wordt de gemiddelde kankerpatiënt tegenwoordig niet meer in één ziekenhuis gediagnosticeerd en behandeld, legt Lemmens uit. De helft van alle kankerpatiënten worden doorverwezen naar bepaalde ziekenhuizen met bepaalde specialismen.


"Als je kijkt naar de overleving, de ultieme maat, is het niet zo dat we in Nederland hele duidelijke verschillen zien", zegt hij. "Het is wel zo dat we verschillen zien in bijvoorbeeld het percentage patiënten dat een bepaalde behandeling krijgt."


'Gesprek met patiënt is cruciaal'


Die verschillen worden veroorzaakt door het feit dat niet alle ziekenhuizen alle kankers op dezelfde manier behandelen. "Als je het hebt over prostaatkanker, daar heb je de keuze voor opereren of bestralen. Het ene ziekenhuis kiest wat vaker voor operatie, en het andere voor bestraling. Het belangrijke is dat je met je patiënt bespreekt wat voor gevolgen beide behandelingen hebben."


Maar is het niet vreemd, dat er zo veel verschillende behandelingen zijn? "Tot op zekere hoogte wel", zegt Lemmens. "Maar dan gaat het vaak over behandelingen waaruit onderzoek nog niet helemaal helder blijkt wat die nu toevoegen. Daarom is juist het gesprek met de patiënt cruciaal, om samen met de patiënt eruit te komen wat voor diegene op dat moment nu de beste behandeling is."


Een deel van de kankerbehandelingen kan prima in de regionale ziekenhuizen plaatsvinden, maar als het nodig is moet de patiënt tijdig worden doorverwezen, zegt Lemmens. Zoals wanneer het gaat om complexe vormen van behandeling, waaronder bepaalde chirurgische ingrepen.


Daar zijn in Nederland goede afspraken over gemaakt, stelt Lemmens. "Niet ieder ziekenhuis kan bepaalde behandelingen zomaar aanbieden. Zo zijn er bepaalde minimale volumenormen gesteld in Nederland waarbij wordt gekeken naar het aantal operaties dat per jaar in een ziekenhuis wordt uitgevoerd", legt hij uit. "Die afspraken hebben niet alleen geleid tot minder complicaties, maar ook werkelijk betere overleving."


Samenwerking:


Ziekenhuizen moeten zich vooral meer focussen op de samenwerking onderling. Dat geldt in bepaalde regio's maar ook landelijk. Dat die samenwerking beter kan is al aangetoond, zegt Lemmens. "Zo hebben we afspraken gemaakt over waar bepaalde moeilijke vormen van chirurgie plaatsvinden en waar niet meer, en dat heeft geleid in een toename en verbetering van overleving."


Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft een tweede seizoen gemaakt van de podcastserie 'Oorlog in je Lichaam' voor WNL. Een ontroerende, maar ook optimistische 8-delige serie over de ziekte kanker. We horen hoe het nu gaat met zijn vrouw Sigrid die vorig jaar het bericht kreeg dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Ook spreekt hij met presentator Ruud de Wild over zijn darmkanker en de gevolgen daarvan voor zijn leven. En Melissen gaat onder meer langs bij omwonenden van fabrieken en snelwegen die bang zijn dat ze kankerverwekkende lucht inademen. Artsen en onderzoekers plaatsen de verhalen in perspectief.
Bron: www.wnl.tv