Ziekenhuizen omzeilen regels om dure overgebleven kankermedicijnen te kunnen hergebruiken.

29-06-2023 17:34

 

 

Auteur: Eric Reijnen Rutten - ad.nl/nijmegen

 

 

 

MET VIDEO: Veertien ziekenhuizen, waaronder alle academische, gaan vanaf nu dure kankermedicijnen die patiënten nog thuis hebben liggen inzamelen en hergebruiken. Dat doen ze via een geitenpaadje, want eigenlijk mag het niet.

 

Al een paar jaar loopt er een proef van het Nijmeegse Radboudumc met de Sint Maartenskliniek en Universiteit Utrecht om medicijnverspilling tegen te gaan. Vaak hebben patiënten die medicijnen slikken tegen kanker dozen vol pillen over. ,,Bijvoorbeeld omdat de behandeling tussentijds wijzigt of medicijnen niet aanslaan", legt onderzoeker duurzame farmacie Charlotte Bekker van het Radboudumc uit. Gemiddeld kost een doosje van die kankerpillen 2600 euro.

 

 

Medicijnen met thermometer:


Die proef, waar bijna 1100 patiënten aan meewerkten, is succesvol verlopen. De medicijnendoosjes werden onder meer voorzien van een soort thermometer, waaruit bleek dat patiënten 

 

 

de pillen niet te koud of te warm bewaarden. Ook werden de medicijnen aan kwaliteitscontroles onderworpen: ze bleken niet aan kwaliteit te hebben ingeboet.

 

Alleen onaangebroken verpakkingen werden hergebruikt. Patiënten kunnen zelf bepalen of ze mee willen werken aan het hergebruik.

 

De huidige Europese regelgeving staat niet toe dat medicijnen die patiënten thuis hebben gehad aan andere patiënten worden gegeven. Volgens Bekker heeft dat vooral te maken met het feit dat het wel eens voorkomt dat medicijnen vervalst worden.

 

 

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. 

Getty Images.

 
 
 
 
 
 
 

Garantie dat ze in orde zijn:


Door de controles die op de overgebleven verpakkingen worden gedaan, kunnen de ziekenhuizen echter garanderen dat de kwaliteit van de medicijnen in orde is. ,,De doosjes hebben alleen niet alleen maar in de apotheek gelegen, maar ook bij patiënten thuis.”
 

Nu de proef met het hergebruik wordt uitgebreid, kan op jaarbasis zo'n 10 miljoen euro worden bespaard. Maar het gaat niet alleen om het geld: de overgebleven pillen hoeven nu niet weggegooid en verbrand te worden en er hoeven minder medicijnen geproduceerd te worden. Dat levert dus ook milieuwinst op.

 

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier

 

 

 

Bron: www.ad.nl