Zijn bruiningsproducten of AGE's slecht ?

03-12-2019 12:26

grilled-chicken.Nee, er is onvoldoende bewijs dat bruiningsproducten of Advanced Glycation Endproducts (AGE's) slecht zijn. Op het gebied van AGE's moet nog veel onderzoek worden gedaan bij mensen. De voedingsadviezen voor het verminderen van AGE's in de voeding zijn gelijk aan de adviezen om het risico op kanker te verminderen. Met een goed gevarieerde voeding kun je ook de inname van AGE's beperken.Wat zijn AGE's?

De afkorting AGE staat voor Advanced Glycation End products, verder in dit artikel AGE's genoemd. Het zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten. Verbindingen tussen suikers en eiwitten komen ook van nature in ons lichaam voor. AGE's kunnen al in het product aanwezig zijn, met name in dierlijke producten. Het gehalte AGE's in een product kan door verhitting verhoogd worden. Dit proces geeft tijdens het koken een (goud-)bruine kleur aan producten. Denk hierbij aan de bruine kleur van vlees (-producten) na bereiding. Tijdens voedselbereiding ontstaan ook andere reacties, lees hier meer over op Is aangebrand en verkoolde voeding kankerverwekkend?


AGE's en kanker:

Er zijn geen studies gedaan naar de hoeveelheid AGE's in de voeding en het risico op het krijgen van kanker of het verloop van de ziekte.


Er is enkel onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten, diabetes en Alzheimer bij muizen. Hierbij werd een gunstig effect gezien van een voeding die weinig AGE's bevat. De ernst van de ziekten nam af. Resultaten uit onderzoek bij muizen kunnen echter niet vertaald worden naar de mens. Om meer duidelijkheid te krijgen over de voordelen van het verminderen van AGE's in de voeding is op grote schaal onderzoek bij mensen nodig.


Hierbij moet dan ook worden gekeken naar het risico op kanker.


Ons advies:

De voedingsadviezen rondom het beperken van AGE's in voeding komen overeen met de algemene richtlijnen om het risico op kanker te verkleinen zoals gevarieerd eten, regelmatig vis en voldoende groenten en fruit eten.  Voor meer informatie voor een gevarieerde voeding om het risico op kanker te verlagen, lees verder op Kankerpreventie. Daarnaast is er de aanbeveling om voedingsmiddelen niet onnodig lang te verhitten en te donker te bakken om vorming van dergelijke bijproducten van verhitting te voorkomen.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl