ZO GAAT HET NU MET MAUD (25) DIE BORSTKANKER HAD: 'IK DENK NIET DAT IK HEEL OUD WORD'.

28-12-2021 16:57Auteur: ROKAYA HAMED - linda.nl/meidenINTERVIEW.


Maud kreeg op 23-jarige leeftijd te horen dat ze borstkanker had. De laatste keer dat we haar spraken was ze nog bezig met haar chemo. Maar nu, een jaar later, zijn beide borsten geamputeerd.


De kanker mag dan weg wel zijn, maar de nasleep is zwaar voor Maud.


MAUD: 'STELDE OPERATIE UIT'


Wanneer we Maud spreken, heeft ze net een maand geleden haar linkerborst laten amputeren. Haar rechterborst is al een paar maanden eerder verwijderd. Ze is lichamelijk nog herstellende van de ingrijpende operatie, maar heeft het mentaal ook erg zwaar.


"Ik stelde de tweede operatie steeds uit, omdat ik het eigenlijk niet wilde doen. Ik had namelijk nog gevoel in die borst en ging daarom twijfelen of ik hem niet wilde houden. Die gedachten waren heel zwaar voor me, maar ik heb uiteindelijk doorgezet. De chirurg die ook mijn andere borst heeft verwijderd, zou met pensioen gaan en ik wilde heel graag dat hij het zou doen. Daarom heb ik ervoor gekozen om het wel te doen, uit voorzorg. Er was namelijk een kans dat daar kanker in zou komen en dat wilde ik voorkomen."


De klap nadat haar borst werd geamputeerd was zwaar, omdat ze niet alleen haar borst verloor in die periode, maar ook haar vriend: Mauds relatie ging uit. "Je zelfvertrouwen verandert, want het idee dat iemand anders zo meteen mijn 'nieuwe' lichaam ziet, is heel raar. Ik ben namelijk zelf niet tevreden met mijn lichaam. Met dat idee worstel ik nog wel heel erg."


AANDACHT:


Het jaar dat ze kanker had, was volgens Maud een periode waarin ze vaak in het middelpunt stond. Dat verdween toen ze beter werd. "Ik kreeg heel veel aandacht en elke dag wel een berichtje met de vraag hoe het met mij ging. Die periode is nu helemaal voorbij. Mensen gaan door met hun leven en je bent dan niet meer interessant voor ze. Je hebt het gevoel dat iedereen verder kan gaan en dat jij in je eentje overblijft."


Maud was heel erg open over haar ziekte op Instagram, maar dat heeft ze eigenlijk ook als een valkuil ervaren. "Misschien is het ook wel mijn schuld dat die aandacht is weggevallen. Ik betrap mezelf er op dat ik weer probeer om alleen de mooie dingen te plaatsen op social media, terwijl dit niet altijd de realiteit is. Ik deed ook mee aan Miss Nederland en deelde daar veel over. Het is dan logisch dat mensen denken dat het goed met je gaat. Dat was alleen niet het geval. Via social media zie je vaak niet wat zich op persoonlijk gebied afspeelt."


PAUZE:


Ze heeft er daarom voor gekozen om even een kleine pauze van Instagram te nemen. Niet alleen de aandacht verdween, maar ook haar zelfvertrouwen verminderde. "Ik heb aangegeven dat ik even wat minder zal plaatsen. Ik merk namelijk dat ik heel onzeker word van vrouwen met mooi lang haar en een mooi figuur. Mijn uiterlijk was altijd heel belangrijk voor mij, maar ik voel me nu heel onzeker. Ik ben mijn haren verloren en kwam twaalf kilo aan door de chemo. Ik ben nu misschien wel genezen van de kanker, maar merk dat ik mentaal wel in een soort gat ben gevallen."


Een jaar later beseft ze namelijk pas echt wat er allemaal is gebeurd. 2021 was een zwaar jaar voor haar en nog meer zware gebeurtenissen kan ze op dit moment niet aan: "Ik trek dat niet meer. Ik heb zo mijn best gedaan om te blijven leven, maar ik moet dan wel het nut ervan inzien."


NASLEEP:


Volgens Maud vergeten veel mensen dat kanker ook een nasleep heeft en dat je je niet meteen beter voelt als je genezen bent. "Het is niet een breuk waardoor je in het gips zit en vervolgens weer normaal kunt leven. Mijn hele lichaam moet opnieuw wennen aan alles. Ik loop achter in mijn energielevels en zit nog vijf tot tien jaar aan de anti-hormonale therapie. Dit houdt in dat ik constant in de overgang zit en niet aan kinderen kan beginnen. Ik heb siliconen in mijn lichaam en moet elke tien jaar onder het mes. Aan de rechterkant van mijn lichaam voel ik niets behalve pijn, omdat mijn lymfeklieren daar weg zijn én ik heb twee littekens op mijn borsten. De kanker is er niet meer, maar je wordt daar elke dag weer mee geconfronteerd."


TOEKOMST:


Bij de vraag wat ze zichzelf zou meegeven als ze terugkijkt in de tijd, heeft ze haar antwoord al klaar: "Weet dat je de lelijkste versie van jezelf gaat worden. Maar accepteer dat, want daarna komt het goed. Je wordt dan de mooiste versie die je ooit hebt meegemaakt."


In het vorige interview met Maud vertelde ze dat ze niet denkt dat ze oud zal worden. Daar denkt ze nog steeds hetzelfde over. "Ik denk niet dat ik heel oud zal worden. Ik ben al heel blij als ik een gezin kan starten en kinderen kan krijgen. Of ik ooit oma zal worden, weet ik niet. Het enige wat ik nu hoop voor de toekomst is dat ik gelukkig zal zijn en dat er betere tijden zullen komen."


LEES OOK:Thumbnail voor Maud (24) dacht dat ze schoon was: 'Tegen al onze verwachtingen in zat de kanker er nog'

Maud (24) dacht dat ze schoon was: 'Tegen al onze verwachtingen in zat de kanker er nog'

Bron: www.linda.nl