Zo kwam Wim (73) voor de derde keer kanker te boven, maar zijn chirurg twijfelt aan methode.

15-09-2020 19:14Auteur: Maarten Molenaar - ad.nl/gouda
Gouwenaar Wim van den IJssel bij de enorme stapel boeken die hij heeft gelezen over kanker, gezondheid, voeding en leefstijl.

Gouwenaar Wim van den IJssel bij de enorme stapel boeken die hij heeft gelezen over kanker, gezondheid, voeding en leefstijl.

Foto: Sandra Zeilstra.


Het nieuws dat Nederlanders veel vaker kanker hebben dan andere inwoners van de Europese Unie kwam vorige week als een mokerslag aan bij Gouwenaar Wim van den IJssel (74). Hij had zelf drie keer kanker in korte tijd, maar gelooft dat een radicale omslag in zijn leven zijn redding was. Nu geeft hij lezingen over zijn manier van leven. Ook al gelooft zijn chirurg er nog steeds niet veel van.

Vier jaar geleden stond de Reeuwijkse chirurg Dingeman Swank voor de deur van Gouwenaar Wim van den IJssel. ,,Gefeliciteerd met je 70ste verjaardag, heel bijzonder dat je dit mag beleven. Ik weet niet of het mag van je Moerman-therapie, maar ik heb een fles wijn voor je meegenomen om het leven te vieren."

Was dat een bijzonder moment? Zeker. Want Van den IJssel kreeg op zijn 45ste darmkanker. De toenmalige manager bij autofabrikant BMW werd succesvol geopereerd door Swank, maar na een jaar was de kanker terug. Weer twee jaar later was het uitgezaaid naar zijn longen. De chirurg, die 31 jaar in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft gewerkt, herinnert zich dat nog. ,,Bij die derde keer dacht ik: 'jochie toch, dit gaat niet goed' en ik zag het somber in."


Blakend:

Maar 26 jaar later zit Wim van den IJssel blakend van gezondheid op de bank in zijn woning aan het Albrechtsveld. In een kast in de woonkamer staan maar liefst 83 boeken over kanker, gezondheid, voeding en leefstijl. Hij grinnikt en zegt: ,,Inmiddels weet ik echt alles hierover en probeer ik met mijn lezingen ook anderen te helpen."Ik dacht: wat kan ik er nu zelf nog aan doen om te voorkomen dat ik hieraan doodga. Want daarvoor was ik eerlijk gezegd wel bang

Wim van den IJssel.Eigenlijk leefde Van den IJssel toen hij kanker kreeg voor zijn gevoel niet eens zo ongezond. Hij rookte niet en was redelijk sportief. Toch werd hij drie keer in korte tijd met de ziekte geconfronteerd.

 

,,De derde keer zei dr. Swank bezorgd tegen me: 'Het is niet goed dat je hier alweer bent.' Ik dacht: wat kan ik er nu zelf nog aan doen om te voorkomen dat ik hieraan doodga. Want daarvoor was ik eerlijk gezegd wel bang."


Maretak:

Hij probeerde van alles: bezocht medium Jomanda, liet zich inspuiten met het extract van maretak. Hij kwam ook in aanraking met de Moerman-therapie. Bij dat laatste zweert hij nog steeds. ,,Het is naar mijn overtuiging een belangrijke reden waarom ik er nog steeds ben."


De Moerman-therapie, vernoemd naar huisarts Cornelis Moerman (1893-1988) is gebaseerd op twee pijlers: een voedingswijze - het Moerman-dieet - en voedingssupplementen. Wel volkoren granen, verse groenten, fruit en vette vis, maar geen vlees en gevogelte en zo weinig mogelijk witmeelproducten, zout en vet. 


Dit zou, aangevuld met bijvoorbeeld vitaminen en mineralen, volgens de sympathisanten van de therapie kunnen bijdragen aan het herstel of voorkomen van kanker.


Verklaren:

Wim van den IJssel gelooft er heilig in, net als in het belang van het voorkomen van stress. Zelf bouwde hij veel meer rust in zijn leven. ,,Probeer uit te vinden waar je goed in bent en maak daar je werk van. Dat levert weinig stress op en geeft een geluksgevoel. Ook dat is heel belangrijk.''Ook de medische behande­ling in het ziekenhuis is belangrijk. Het is en-en

Wim van den IJssel.De Gouwenaar benadrukt dat het fout is als kankerpatiënten het ziekenhuis mijden en alléén kiezen voor bijvoorbeeld de Moerman-therapie. ,,Ook de medische behandeling in het ziekenhuis is belangrijk. Het is en-en."


Zijn toenmalige chirurg Dingeman Swank is blij dat het zo goed met Van den IJssel gaat, maar hij is er niet van overtuigd dat dit komt door de Moerman-therapie. ,,De werking daarvan is wetenschappelijk niet bewezen. Maar ik moet toegeven dat ik in het ziekenhuis ook genezingen heb gezien die ik medisch niet kan verklaren. Als Van den IJssel denkt dat hij door de Moerman-therapie al zo lang kankervrij is, is het zijn goed recht om dat te geloven."

 

   


Bron: www.ad.nl