‘Zoals Jos was er geen tweede in Standdaarbuiten’.

18-04-2020 17:50


Auteur: Annelies Vlaanderen - bndestem.nl/moerdijkBij wijze van eerbetoon namen inwoners van Standdaarbuiten afscheid met een erehaag van hun geliefde dorpsgenoot Jos Eenhuizen, die afgelopen zaterdag overleed. 

Bij wijze van eerbetoon namen inwoners van Standdaarbuiten afscheid met een erehaag van hun geliefde dorpsgenoot Jos Eenhuizen, die afgelopen zaterdag 11 April 2020 overleed.

Pix4Profs/Peter Braakmann.

STANDDAARBUITEN - ,,Als er ooit iemand was die wat voor de gemeenschap van Standdaarbuiten betekend heeft, dan was het Jos wel. Hij was zó'n bijzonder mens. Het is in- en intriest."

Wim de Pijper komt woorden te kort om zijn plaatsgenoot Jos Eenhuizen te bewieroken. Jos overleed afgelopen zaterdag op 68-jarige leeftijd, toch nog vrij plotseling, aan de gevolgen van de ziekte alvleesklierkanker die in 2018 bij hem werd geconstateerd. 


Uitermate geliefd figuur:

Dat hij een gekend én uitermate geliefd figuur was in zijn dorp, bleek donderdagmiddag overduidelijk. Ruim tweehonderd mensen hadden gehoor gegeven aan een oproep via Facebook van de Dorpstafel Standdaarbuiten om een erehaag te vormen, van de Sint Janstraat waar Jos woonde tot  aan 'zijn' garage Smaal, een bedrijf dat wijd en zijd bekend staat om zijn service. 


Voor dit eerbetoon moest vanwege de coronacrisis wel eerst toestemming worden gevraagd aan burgemeester Jac Klijs; die stond het bij wijze van uitzondering toe, 'omdat het om een unieke persoon gaat'.  


Applaus, gezang en bloemen:

Iedereen nam de nodige afstand van elkaar, en waar de stoet voorbijkwam klonk er een luid applaus,  zong het koor Fortitudo en raakte de auto die zijn kist vervoerde op den duur overstelpt met bloemen.  ,,Heel erg indrukwekkend", aldus een nog aangeslagen De Pijper die erbij was.We hadden hem natuurlijk een heel ander afscheid willen geven. Dan is het zo mooi om te zien dat zoveel mensen de moeite namen om langs de route te staan.

Esther Eenhuizen, Dochter van Jos Eenhuizen.,,En heel troostrijk", vult dochter Esther Eenhuizen aan. ,,We hadden hem natuurlijk een ander afscheid willen geven. In deze tijd kan dat niet, maar dan is het zó mooi om te zien dat zoveel mensen de moeite namen om langs de route te staan."


Lid in Orde van Oranje-Nassau:

Eenhuizen, getrouwd met Liesbeth, vader van drie kinderen en opa van twee kleinkinderen, werd in 2016 Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje voor zijn talloze verdiensten voor de gemeenschap. In 2016 verraste burgemeester Jac Klijs Jos Eenhuizen in zijn garage Smaal in Standdaarbuiten, door hem lid te maken in de Orde van Oranje Nassau.

In 2016 verraste burgemeester Jac Klijs Jos Eenhuizen in zijn garage Smaal in Standdaarbuiten, door hem lid te maken in de Orde van Oranje Nassau.

Foto: Henk den Ridder.  
Zo was hij bestuurslid van Stichting Wielercriterium Standdaarbuiten Vooruit, vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Deurzetters en het Oranjecomité, voorzitter en penningmeester van het Sint Nicolaascomité, actief in de buurtpreventie en bestuurslid van de basisschool Sint Antonius. 


In 2019 kreeg hij nog de Vrijwilligersprijs voor zijn inzet voor het verenigingsleven in het dorp.
Bron: www.bndestem.nl