Zoetermeers koor Invasion neemt met eerbetoon afscheid van overleden Dorine.

17-11-2019 17:46


Auteur: Laura van Vuuren - ad.nl/zoetermeer 

Marcel van der Linden toont een foto van zijn overleden echtgenote Dorine. Vanavond geeft het koor Invasion in de Oosterkerk een concert als eerbetoon aan haar.

Foto: NICO SCHOUTEN.
Het concert dat koor Invasion vanavond geeft in de Oosterkerk is een eerbetoon aan Dorine van der Linden. De kerk is de plek waar haar nabestaanden afscheid van haar namen. Haar man Marcel zingt ook mee.

Dorine van der Linden was als sopraan twintig jaar lid van Invasion. Ze was ook lid van de repertoirecommissie en in die functie bezig met het samenstellen van het concert dat vanavond wordt gegeven. Helaas kan ze het zelf niet meemaken. Op donderdag 28 maart overleed ze op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


,,Ze had bijnierschorskanker", vertelt haar man Marcel van der Linden. ,,Vijf weken nadat ze dat kreeg te horen, overleed ze." Dorine laat drie kinderen achter.


Muzikaal:

,,Ze komt uit een hele muzikale familie en was van jongs af aan al met muziek bezig", vertelt Marcel. ,,Ze zong en speelde gitaar. Toen onze kinderen nog op basisschool het Palet zaten, heeft Dorine voor zeven musicals liedjes geschreven. Van maart tot en met mei was ze daarmee bezig. Ook heeft ze het schoollied geschreven, dat nog steeds wordt gebruikt."


Het koor was haar lust en haar leven. Tot op het laatste moment bleef ze erbij betrokken. ,,Haar hart lag bij de muziek en het koor. Het 40-jarig jubileumconcert van dirigent Hans de Wit op 24 maart kon Dorine nog bijwonen door stichting Ambulance Wens." Vier dagen later overleed Dorine. ,,Invasion zong bij haar uitvaart."Aan de andere kant is het erg verdrietig dat ze het zelf niet meer kan meemaken.

Marcel van der Linden.Vorig jaar wilde Dorine met het koor een concert geven met alleen Nederlandstalige nummers. Dat had het koor niet eerder gedaan. ,,Het is heel dubbel", vertelt Marcel nu. ,,Aan de ene kant is het heel mooi om te zingen wat zij heeft samengesteld, maar aan de andere kant is het erg verdrietig dat ze het zelf niet meer kan meemaken."


In het koor wordt Dorine gemist. Marcel: ,,Ze had een speciale klankkleur die boven de rest van het koor uit kwam. Ik wil daar niet mee zeggen dat ze de beste zangeres van het koor was, maar ze had een specifiek geluid. Dat horen we nu niet meer."


Veel van de nummers die Dorine heeft uitgekozen, worden gebruikt bij uitvaarten. ,,Toen ze dat deed, wist ze nog niet dat ze zou overlijden. Ik vind het heel mooi dat juist die nummers in het concert worden gezongen." Zo zingen de koorleden onder meer het nummer Zonder jou van Simone Kleinsma en Paul de Leeuw en Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato.


Ingetogen:

Het concert vindt plaats in de Oosterkerk. ,,De afscheidsdienst vond hier plaats", vertelt Marcel. ,,Er kunnen wel 450 mensen in de kerk, maar tijdens de uitvaart moesten mensen blijven staan."


Dat typeert volgens haar echtgenoot hoe Dorine was. ,,Ze was een ingetogen persoon, maar ze had een groot netwerk door de jaren heen. Ze wilde niet op de voorgrond treden en luisterde goed naar wat andere mensen wilden."


Inmiddels zit Marcel zelf ook bij het koor. ,,Invasion was haar wereld. Ik had mijn eigen hobby's en wilde niet in haar wereld stappen. We wilden niet samen daar naartoe. Toen ik na de uitvaart het koor ging bedanken, vroeg iemand of ik mee wilde zingen. Dat vond ik erg leuk. En zo had ik in ieder geval iets te doen op donderdagavond."


Toch zingt Marcel niet bij het koor, omdat hij Dorine niet kan loslaten. ,,Het is een heel speciaal gevoel, maar niet bedoeld als verwerking of om haar bij me te houden. Ik vind het heel mooi om in haar voetsporen te mogen treden."Bron: www.ad.nl