ZonneSlimme scholen te België.

08-06-2021 21:48UVStichting tegen Kanker helpt scholen bij UV-preventie om opmars huidkanker terug te dringen:Het aantal gevallen van huidkanker in België neemt elk jaar toe. Minstens driekwart van de huidkankers kan echter worden voorkomen door goede preventie en door van jongs af aan voorzorgsmaatregelen te nemen tegen UV-straling. Daarom lanceert Stichting tegen Kanker opnieuw de campagne "ZonneSlimme Scholen".


Zonnebrand bij kinderen geeft een significant hoger risico op het ontstaan van huidkanker op latere leeftijd.  Zich beschermen tegen de zon is op veel scholen en sportvelden nog altijd ontoereikend. In de UV-Monitor 2019 (Tracking UV Survey) staat beschreven dat 30 procent van de kinderen verbrandt in de zon. Stichting tegen Kanker biedt daarom voor de lagere school zonnepreventiemateriaal aan onder de titel ZonneSlim.


ZonneSlim is bedoeld om kinderen en hun begeleiders op een speelse manier te leren hoe ze zich het best beschermen tegen de zon. Je beschermen vanaf een jonge leeftijd (maar ook daarna) is nodig, want overdreven UV-blootstelling veroorzaakt onomkeerbare schade aan de huid en verhoogt het risico op huidkanker. Wist je trouwens dat 75 % van de huidkankers kunnen vermeden worden mits goede bescherming?


(bron: IARC cancerpreventioneurope.iarc.fr/preventable-cancers)WORD EEN ZONNESLIMME SCHOOL!Het begint op school...


Op het vlak van huidkankerpreventie is er een belangrijke rol weggelegd voor de school en de schooldirectie tot en met de ouders.


Op 3 jaar tijd hebben zich al 1000 scholen als "ZonneSlimme school" geregistreerd.


Een 'ZonneSlim' beleid laat de leerlingen, de ouders en het personeel het hele jaar door op een veilige manier van de zon genieten. Stichting tegen Kanker biedt scholen de nodige hulpmiddelen aan om die boodschap bij de kinderen te brengen onder de vorm van een digitale toolkit met lesmateriaal, achtergrondinformatie en communicatiemateriaal samen met een educatieve doekoffer voor in de klas.Het belang van ZonneSlimme scholen:


Kinderen brengen veel tijd door op school, ook in de buitenlucht. De rol van scholen op het gebied van preventie en het aanleren van gezond gedrag valt bijna niet te overschatten. Wie kan er beter aan leerlingen - en ouders - leren welke gevaren de zon met zich meebrengt? En kinderen die al vroeg weten hoe ze huidkanker zo weinig mogelijk kans geven, beschermen zichzelf hun leven lang en geven dat ook door aan hun kinderen. Een ZonneSlimme school redt meer dan één leven!


An Deprins, lerares in het tweede leerjaar van de Vrije Basisschool De Kriekelaar is erg enthousiast over het project.


"Ik ben echt fan van dit project. Kinderen van kindsbeen af aanleren zich goed te leren beschermen, is echt een meerwaarde. We zien ook onmiddellijk resultaat. Op de zonnige sportdag van dit jaar kwamen de kinderen spontaan naar me toe om zich te laten insmeren. Ook de ouders zijn heel blij met dit initiatief en de aandacht die we hebben voor de kinderen. We voelen echt een mentaliteitsverandering in vergelijking met een aantal jaar geleden."
Bron: www.kanker.be/nieuws