Zundertse politiek maakt zich hard voor goed onderzoek borstkanker.

12-06-2021 17:33Auteur: Edine Wijnands - bndestem.nlHollandse Hoogte /  ANP XTRA/Koen Suyk

Hollandse Hoogte.

ANP XTRA/Koen Suyk.


ZUNDERT - De beslissing om in Nederland vrouwen van boven de vijftig jaar niet langer eens in de twee, maar eens in de drie jaar te gaan screenen op borstkanker, moet worden teruggedraaid. Dat vindt de hele gemeenteraad van Zundert. 


Deze week diende het CDA een unaniem door de Zundertse politiek gedragen 'motie vreemd aan de orde van de dag' in. Daarin werd het college de opdracht gegeven om een stevige vuist te maken richting demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en zijn opvolgers. Onverantwoord:


Blokhuis nam eerder de beslissing om de tijd tussen het periodieke  landelijke bevolkingsonderzoek naar borstkanker van twee naar drie jaar te verschuiven. Dit, vanwege een personeelstekort. Onverantwoord, vindt de gemeenteraad van Zundert. Eén op de zeven vrouwen wordt immers getroffen door de ziekte. Door die vroeg te ontdekken, vergroot de kans op een succesvolle behandeling en neemt het risico op een later langdurig en ingrijpend medisch traject af.


De Zundertse politiek vindt de beslissing onverteerbaar. Sterker, als het aan de raadsleden ligt, wordt het onderzoek zelfs uitgebreid naar vrouwen vanaf 35 jaar in plaats van 50 jaar.Brede landelijke steun:


De motie wordt, in opdracht van de raad, niet alleen naar de staatssecretaris(sen) gestuurd , maar ook naar de leden van de Tweede Kamer en naar alle andere gemeenteraden in Nederland.


Op die manier hoopt Zundert een brede steun te krijgen van alle Nederlandse volksvertegenwoordigers. Die moet ertoe leiden dat de maatregel wordt terug gedraaid en het bevolkingsonderzoek niet om de drie, maar gewoon weer om de twee jaar plaatsvindt.
Bron: www.bndestem.nl