Zusje van Kim en Isa had kanker: ‘We waren niet alleen haar, maar ook onze ouders kwijt’.

23-01-2022 17:10


Auteur: Lisa Vos - ed.nl/gezinKim en Isa Schrik maken Brussenboxen voor boertjes en zusjes van kinderen met kanker. 

Foto: Fred Leeflang.


Het zusje van Kim en Isa Schrik kreeg kanker. Ze waren niet alleen haar, maar ook hun ouders tijdelijk 'kwijt'. Hun zusje lag veel in het ziekenhuis en hun ouders waren vaak met haar bezig. En hoe logisch dat ook is, het is voor broers en zussen van patiëntjes best lastig dat zij een tijd op een tweede plaats staan. ,,Als je ouders al thuis zijn, dan zijn ze met hun hoofd nog daar. Dat is weleens moeilijk."


Om andere broertjes en zusjes van kinderen met kanker in zo'n moeilijke tijd te steunen, bedachten de meiden daarom de Brussenbox. ,,Aandacht voor de andere kinderen in het gezin is zo vreselijk belangrijk."


Leukemie:


Blauwe plekken. Amber, het jongere zusje van Kim (20) en Isa Schrik (15) uit Delft zat er vol mee. Overblijfselen van een wilde sport als breakdance, dacht iedereen. Tot het meisje op een zeker moment koorts kreeg en haar ouders besloten om toch even langs de huisarts te gaan.


Kim, die samen met Isa thuisbleef, zal die dag niet snel vergeten. Het duurde en duurde tot hun moeder thuiskwam. Zonder vader én zonder zusje. ,,Amber had leukemie."Aan de buitenkant was het nog steeds dezelfde Amber. Het was het ziekenhuis­bed waardoor ik wist dat ze echt heel ziek was

Kim Schrik.,,Het was alsof ik even niet kon ademen. Zoveel pijn riep de boodschap op. Je eerste associatie met kanker is toch de dood. Al hoeft dat natuurlijk niet zo te zijn", voegt ze er gelukkig aan toe. Amber is er nog. Aanstaande september, twee jaar na haar stamceltransplantatie, wordt ze hopelijk zelfs weer schoon verklaard.


Naast paniek was er vooral ongeloof. ,,Je weet dat het zo is, maar het moet nog tot je doordringen. Bij mij kwam het besef pas toen ik mijn zusje zag in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Aan de buitenkant was het nog steeds dezelfde Amber. Het was het ziekenhuisbed waardoor ik wist dat ze echt heel ziek was."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Kim en haar zusje Isa vullen samen een Brussenbox. Van een dagboek, stessbal tot een opwarmbare knuffel - alles wat erin zit, biedt steun, afleiding of plezier.

Kim en haar zusje Isa vullen samen een Brussenbox. Van een dagboek, stessbal tot een opwarmbare knuffel - alles wat erin zit, biedt steun, afleiding of plezier. 

Foto: Fred Leeflang.

Emmy José (55) werkt als kraamverzorgende. Dit keer kraamt ze bij een gezin met veel zorgen: de peuter van twee heeft leukemie en ondergaat een chemokuur.

Lees haar verhaal op Ouders van Nu.


Heftige periode:


Een heftige periode volgde. Amber bleef in het ziekenhuis in Utrecht en kreeg het ene na het andere onderzoek, alvorens er een behandelplan kon worden opgesteld. ,,Je bent niet alleen je zusje, maar ook even je ouders kwijt. Letterlijk, omdat ze er vaak niet zijn, maar ook figuurlijk. Zijn ze wel thuis, dan zijn ze met hun hoofd nog daar. Dat is weleens moeilijk."


Om het gemis te verminderen, zochten de oudste twee zussen afleiding. Die vonden ze bij elkaar. ,,We deden alles samen. Door de lockdown waren we aan huis gekluisterd. Scheen de zon, dan zaten we in de tuin. Was het minder weer, dan keken we naar Harry Potter-films. We hebben het zo chill mogelijk voor onszelf gemaakt."Jonge kinderen weten soms niets eens wat kanker is. Laat staan dat je begrijpt waarom je broer of zus wel cadeautjes en kaartjes krijgt en jij niet.

Kim Schrik.Kim begreep heel goed dat er meer aandacht naar haar zusje ging, noemt het zelfs logisch. Dat dit niet voor alle brussen geldt, zoals zij broers en zussen van zieke kinderen noemt, kan zij zich ook goed voorstellen.


,,Oudere kinderen snappen wat de ziekte kanker inhoudt, al is het soms nog steeds moeilijk te begrijpen. Jonge kinderen weten soms niets eens wat kanker is. Laat staan dat je begrijpt waarom je ouders veel weg zijn of je brus wel cadeautjes en kaartjes krijgt en jij niet"


Opwarmbare knuffel:


Om brussen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd, bedachten Kim en Isa de Brussenbox - een gepersonaliseerde cadeaubox voor broertjes en zusjes van kinderen met kanker. Van een dagboek, stessbal tot een opwarmbare knuffel - alles wat erin zit, biedt steun, afleiding of plezier.


De twee zussen zijn vorig jaar met de Brussenbox begonnen en hebben er inmiddels al zeventig mogen versturen. ,,Vaak zijn het de ouders zelf, die een Brussenbox bestellen. Ze zijn heel blij dat het bestaat. Hun andere kind of kinderen gunnen ze ook heel veel warmte en liefde. Iets wat ze niet in de mate kunnen geven als dat ze zouden willen. Simpelweg omdat ze er niet zijn. En, niet onbelangrijk, ook voor hen is dat lastig."Gratis Brussenbox bestellen of doneren? Kijk op www.kimschrik.wixsite.com/brussenbox
Bron: www.ed.nl