Zzp’er Jolanda in financiële zorgen door borstkanker: ‘Zo oneerlijk’.

05-02-2020 18:57


Auteur: Chris van Mersbergen - ad.nl
Het is het lot dat elke onverzekerde zzp'er vreest: ernstig ziek worden. Het overkwam Jolanda Lakeman (38) uit Hoorn. Ze heeft borstkanker, en zit in de financiële zorgen. ,,Er moet een menselijk vangnet komen."


Lakeman, moeder van drie kinderen, kreeg de laatste anderhalf jaar al meer voor haar kiezen dan een vrouw in haar hele leven mee hoopt te maken. In september 2018 ging haar man bij haar weg, en afgelopen november later kreeg ze ook nog eens te horen dat ze borstkanker heeft. Binnenkort wacht een borstbesparende operatie.


Het is genoeg om van in de put te raken, maar tot overmaat van ramp werkte Lakeman (38) tot november ook nog eens op zzp-basis als rijinstructrice. Financiële ruimte om zich te verzekeren tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid had ze niet. Daardoor heeft ze nu geen recht op een ww-uitkering of bijstand. ,,En werken gaat echt niet meer. Ik ben als instructrice verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn leerling en medeweggebruikers. Dan kun je niet in de auto gaan zitten als je chemotherapie krijgt."


Nu moet ze het doen met een bijstandslening van de gemeente van 530 euro, alimentatie en toeslagen. ,,Er is een kans dat die lening wordt omgezet in een gift, maar dat weet ik nog niet zeker. Sowieso: ik ben een paar dagen bezig geweest om alle papieren te verzamelen die ik bij de gemeente moest inleveren om de bijstand überhaupt te krijgen. Dat kun je er eigenlijk niet bij hebben als je zo ziek bent. Het voelt zo oneerlijk: ik heb altijd netjes mijn belasting betaald, en nu word je aan je lot overgelaten."


Intussen lopen de vaste lasten - de huur van haar nieuwe huisje, het contract voor de auto die ze als instructrice gebruikte - gewoon door. Geen fijne gedachte.Jolanda Lakeman.

Foto: Olaf Kraak.


 


Facebookoproep:

Lakeman deed maandag vanaf haar ziekenhuisbed - ze was ziek geworden door een ontstoken picc line , maar mocht gisteren weer naar huis - een Facebookoproep aan de politiek om de situatie voor zzp'ers te verbeteren. Die werd al zo'n tienduizend keer gedeeld. ,,Zoveel mensen hebben hiermee te maken. Er moet echt iets gebeuren voor al die zzp'ers die geen geld hebben om zich te verzekeren. Daardoor ga je maar door, ook als je je niet goed voelt. Dat is kwalijk. Het wordt tijd dat Den Haag wakker wordt. Er moet een menselijk vangnet komen voor al die hardwerkende schilders, stratenmakers en ga zo maar door."Tekst en Foto: Facebook:Lieve mensen laten we dit massaal delen...liefst 1000den keren. Politiek wordt wakker.....

HELP DE ZZP'ERS.

Foto: Facebook.

Beste mensen van de politiek:

8 jaar lang heb ik als zzper gewerkt ik was trots in wat ik deed. Elk kwartaal heb ik netjes btw afgedragen, elk jaar loonbelasting en nog andere belastingen.. eigenlijk werd een groot deel van mijn verdiende geld afgedragen. Prima want ik weet net als alle zzper het hoort er nou eenmaal bij.


Ik had geen verzekering, ik was getrouwd, 3 kinderen, dus ik werkte maximaal 30 uur in de week.


Het inkomen van mijn man was voldoende voor de lasten. De kosten voor de verzekering veel te hoog en te veel haken en ogen.


Nu verliet in september 2018 mijn man ons plotseling. Huis in de verkoop...Ik ging huren. 


Ineens een jaar later was er KANKER en daar sta je dan...moeder van 3 een eigen bedrijf en ineens geen inkomen meer. Je hebt geen recht op een ww geen recht op bijstand.


Al die jaren werken, betalen aan de belastingdienst en nu, nu ben ik niks, kan nergens aan kloppen, krijg 500 euro in de maand als zijnde lening van de gemeente.


Ik ben geen uitzondering er zijn zoveel hardwerkende zzp'ers. Ze lopen ook tegen dit soort problemen op. Waarom wordt je zo hard gestraft voor al je harde werk. Is er geen voorziening die menselijk is. Mijn kids hebben nu een moeder met kanker, ze kunnen niks, er is geen geld.


Politiek Nederland ZORG EENS GOED VOOR DE ZZPER. Maak een verzekering zodat we in elk geval op financieel gebied zorgeloos verder kunnen tijdens ziekte.Tekst van het Artikel gaat hier onder verder:Foto: Gezienus Bruining.

 
Onlangs adviseerde een commissie onder leiding van Hans Borstlap al om verplichte verzekeringen in te voeren voor zzp'ers. Hoe meer zelfstandigen eraan meedoen, hoe lager de premie wordt, is de gedachte. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vindt dat heel werkend Nederland dezelfde basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid moet krijgen. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de arbeidsmarkt.Cynisch toeval:

,,Voor mij was zo'n verzekering gewoon niet te betalen", zegt Lakeman. ,,Toen ik nog samen met mijn ex-man was, hadden we uitgerekend dat we het financieel net zouden kunnen opvangen als ik zonder werk kwam te zitten. Maar toen ik alleen kwam te staan, hoopte ik constant dat er niets met me zou gebeuren. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt om op een vaste baan te solliciteren: mensen met een zorgvraag thuis begeleiden. Op de dag dat ze belden dat ik was aangenomen, kreeg ik ook een telefoontje van het ziekenhuis met de uitslag van de mammografie. Het was zo'n cynisch toeval."


Vier tips bij de diagnose borstkanker:

(Bron: Stichting Langs de Zijlijn)1. Wees eerlijk, kinderen voelen dat er iets is. Wat ze niet weten, vullen ze zelf in, en dat is vaak erger dan de werkelijkheid. Geef ruimte aan emoties; kinderen durven vaak geen vragen te stellen omdat ze denken dat ze hun ouders verdrietig maken. Dat is minder erg dan ze denken. Laat zien dat emoties niet raar zijn.


2. Vraag een doorverwijzing naar een oncologisch diëtist. Die kan je vertellen hoe je door andere ingrediënten te gebruiken de smaak van je eten verbetert en hoe je voldoende brandstof binnenkrijgt.


3. Heb je hier last van, bespreek dan met je arts of je een paar weken kunt stoppen om te kijken of je je dan beter voelt. Daarna kun je met de oncoloog een afweging maken wat erger is, de bijwerkingen of het risico op uitzaaiingen.


4. Kom je er in gesprek met je werkgever samen niet uit, dan kun je een second opinion vragen bij wat een baco wordt genoemd: een bedrijfsarts gespecialiseerd in oncologische vraagstukken.


Aantal kankerdiagnoses in 30 jaar verdubbeld:

Het jaarlijkse aantal mensen bij wie kanker wordt vastgesteld, is in dertig jaar verdubbeld. Het afgelopen jaar kregen 116.000 Nederlanders een dergelijke onheilstijding, melden onderzoekers van onder meer het Integraal Kankercentrum Nederland. De toename heeft vooral te maken met de groei van de bevolking en het stijgende aantal senioren, die vaker slachtoffer worden.


Los van deze ontwikkelingen komt huidkanker tegenwoordig extra vaak voor, onder meer als gevolg van zonne(bank)baden. Een melanoom werd meer dan 7000 keer vastgesteld en een plaveiselcelcarcinoom bijna 14.000 keer. Door de bewustwording wordt het ook vaker per jaar gesignaleerd.Doodsoorzaak nummer 1:

Kanker blijft doodsoorzaak nummer 1 in Nederland, zeggen deskundigen. Borstkanker is de meest geconstateerde vorm bij vrouwen (15.000 nieuwe diagnoses in 2018) en prostaatkanker bij mannen (12.500 nieuwe gevallen). Darm- en longkanker volgen op de ranglijst, met respectievelijk 14.000 en ruim 13.000 nieuw geconstateerde slachtoffers onder vrouwen en mannen samen.


Inmiddels leeft 64 procent van de getroffen mensen vijf jaar na de diagnose nog. Patiënten met longkanker hebben slechtere prognoses dan patiënten met andere veelvoorkomende vormen: na vijf jaar leeft nog 19 procent van deze slachtoffers. Ook patiënten met eierstokkanker, slokdarmkanker, maagkanker en alvleesklierkanker hebben minder goede kansen op genezing.


Ongeveer 800.000 Nederlanders leven op dit moment met of na kanker. Ook wie genezen is, ondervindt vaak nog steeds gevolgen: vermoeidheid, angst voor terugkeer van de kanker, emotionele of relationele problemen. Daarom is er deze Wereldkankerdag aandacht voor ,,late gevolgen na kanker".


Uit onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 86 procent van de (ex-)kankerpatiënten een of meerdere van deze klachten heeft.


Ze heeft één geluk: als ze straks beter is - zover is het nog lang niet - dan mag ze alsnog aan de slag bij de zorginstelling waar ze solliciteerde, is haar beloofd. Niet als zzp'er, maar 'gewoon' met een contract. ,,Zó bijzonder. Er zijn toch nog goede mensen op de wereld."


In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker en het aantal diagnoses stijgt per jaar. De manier om de diagnose te stellen, is voor vrouwen ontzettend pijnlijk en door sommigen zelfs ervaren als 'middeleeuws'.


In de video krijgen we antwoord op de vraag: 'Is het niet tijd voor een nieuwe methode?' Bron: www.ad.nl