Dringende Oproep !

 

 

Ook de website info-over-kanker.nl gaat overgebleven dichte kankermedicijnen inzamelen.

 

Heb je overgebleven kankermedicijnen in dichte verpakking, stuur dan een mail naar website@info-over-kanker.nl

 


De Beheerder Bertus

van deze Website

zamelt

zorgmateriaal

in voor

Ethiopië.












Gevraagd voor Ethiopië Stomamateriaal

zie Foto's







Heeft u bovenstaande Stomamateriaal of Zorgmateriaal 

en wilt u dit doneren aan Ethiopië,

stuur dan een mail naar:

website@info-over-kanker.nl



 

 

HAAR DONEREN.

 

 

De Website is Dringend op zoek naar haarwerken en Haarstukjes voor kankerpatienten heb u Haarwerken of Haarstukjes en wilt u deze Doneren kunt u contact op nemen via de Mail: website@info-over-kanker.nl

 

 

 

Wanneer je je haar wilt doneren, let dan op de volgende punten:

 

  • Alle natuurlijke haarkleuren zijn welkom, geverfd haar ontvang ik ook graag!
  • De minimale lengte bedraagt 25 centimeter.
  • Indien mogelijk het haar droog, schoon en in een staart opsturen.
  • Grijs haar kunt u ook doneren.
  • Haar vergaat niet, dus als u nog ergens een oude afgeknipte vlecht heeft liggen, maakt u mij daar erg blij mee!

 

 

 

Persbericht Catharina Ziekenhuis 24 april 2025.

 

 

 

Subsidie geeft flinke impuls aan verbeterproject kwaliteit van leven voor vrouwen met vulvakanker.

 
 
Het Catharina Ziekenhuis, het Amsterdam UMC en de NVOG hebben samen een belangrijke subsidie gekregen voor een landelijk project dat gericht is op het verbeteren van de zorg voor vrouwen met vulvakanker. IMPACT-V streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze vrouwen en het ontwikkelen van een zogeheten landelijk zorgpad.
 
 
Vulvakanker, misschien nog wel beter bekend als schaamlipkanker, is een zeldzame maar ingrijpende vorm van kanker die jaarlijks ongeveer 400 vrouwen in Nederland treft – lees hier meer over deze ziekte. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, één van de 9 gespecialiseerde behandelcentra in Nederland*, zet zich vol overgave in voor betere zorg en behandeling van deze ziekte.
 
 
Kortgeleden kreeg de landelijke projectgroep met Edith van Esch, gynaecoloog-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis en initiatiefnemer/projectleider van IMPACT-V, een belangrijke subsidie van SKMS (Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten) om de kwaliteit van (na)zorg voor deze patiënten te evalueren en te verbeteren. Het project wordt in nauwe samenwerking met Dr. Annemijn Aarts, gynaecoloog-oncoloog in het Amsterdam UMC, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Dutch Gynaecological Oncology Audit (DGOA) vormgegeven.
 
 

De verbeterde (na)zorg leidt tot een landelijk zorgpad. Dat is een verzameling van methodes en hulpmiddelen voor een bepaalde groep patiënten. Een zorgpad geeft helderheid over de stappen in het zorgproces; het geeft aan welk traject een patiënt doorloopt en welke zorgverlener op welk moment welke acties onderneemt.

 

 

Wat vertel je aan je familie of vrienden? Er heerst nog steeds een groot taboe rondom deze ziekte voor veel patiënten.

 
 
 
Edith van Esch tijdens een spreekuur
Edith van Esch tijdens een spreekuur. Foto: Jarno Verhoef/Catharina Ziekenhuis.
 
 
 
 
 
 

Impact bij steeds meer mensen duidelijk:

 
Terug naar de ziekte: Van Esch weet als geen ander hoe groot de impact van vulvakanker is op het leven van patiënten. “Vrouwen ervaren veel klachten – zowel voor als na de behandeling – en vinden het vaak moeilijk om erover te praten”, zegt ze. “Hoe leg je uit dat je schaamlipkanker hebt? En wat de gevolgen hiervan zijn? Wat vertel je aan je familie of vrienden? Er heerst nog steeds een groot taboe rondom deze ziekte voor veel patiënten.” Ze ziet dat het aantal diagnoses van vulvakanker stijgt, en misschien wordt daarom de impact van de ziekte ook bij steeds meer mensen duidelijk.
 

Het projectteam gaat met de SKMS-subsidie een impuls geven aan verbetering van kwaliteit van leven en de nazorg. “We willen weten hoe we de zorg vanuit het oogpunt van de patiënt kunnen verbeteren,” zegt Van Esch. “Hoe ondersteunen we vrouwen bij hun fysieke en emotionele herstel? IMPACT-V gaat zich richten op kwaliteit van leven, lichaamsbeeld en psychoseksueel functioneren (het verband tussen iemands psychische en seksuele welzijn, red.) aan de hand van een door patiënten en zorgverleners ontwikkelde vragenset.”

 

Astrid Machielsen, gynaecoloog in opleiding, heeft als arts-onderzoeker de inhoud van de vragenlijst samengesteld die deelnemende patiënten gaan krijgen. “We willen heel graag de zorg en nazorg voor patiënten en hun naasten verbeteren, maar op welke aspecten we ons moesten focussen, wisten we nog niet precies. Daarom deden we een Delphi-studie, dat is een onderzoeksmethode waarbij de mening van een groot aantal experts – in dit geval zo’n 70 zorgverleners, patiënten en naasten – wordt gevraagd over een onderwerp waar geen overeenstemming over bestaat.”
 

Dat fysieke klachten en seksualiteit na de ingreep belangrijk zijn, hadden Machielsen en haar collega’s zeker verwacht. “Wat opviel, is dat patiënten en partners graag meer worden geïnformeerd over zowel het behandeltraject als de invloed die de behandeling kan hebben op seksualiteit. De vulva verandert door de behandeling, patiënten zijn soms bang en missen hierin voorlichting en begeleiding. In het IMPACT-V-project gaat hier dus zeker meer aandacht voor komen.”

 

 

De vulva is een gevoelig gebied, en wonden genezen hier moeilijker dan op andere plekken op het lichaam.

 
 
 
Edith van Esch
Edith van Esch. Foto: Jarno Verhoef/Catharina Ziekenhui.
 
 
 
 
 
 

Chirurgische en oncologische uitkomsten geëvalueerd.


Daarnaast worden de chirurgische en oncologische uitkomsten geëvalueerd, inclusief de rol van reconstructieve chirurgie. Dat is het chirurgisch herstellen van het geopereerde gebied met huid of weefsel uit andere delen van het lichaam. Daar werd al eerder onderzoek naar gedaan vanuit het Catharina Ziekenhuis, in samenwerking met het Amsterdam UMC, Radboudumc (Nijmegen) en MUMC+ (Maastricht) onder 394 vrouwen die tussen 2018 en 2021 zijn geopereerd aan vulvakanker.
 

Justin Delahaije, arts-onderzoeker, benadrukt hoe groot de uitdaging is bij operaties aan de vulva. “De vulva is een gevoelig gebied, en wonden genezen hier moeilijker dan op andere plekken op het lichaam. Meer dan de helft van de vrouwen krijgt wondproblemen, zoals wondinfecties of wonden die langer open blijven. Dit zorgt voor langere ziekenhuisopnames en veel ongemak bij de patiënten.”

 

Hij onderzocht risicofactoren voor wondcomplicaties en het effect van het toepassen van reconstructies door plastische chirurgie. “Dat betekent dat tijdens dezelfde operatie de plastisch chirurg het geopereerde gebied herstelt met huid of weefsel dat vanuit een ander deel van het lichaam opgeschoven wordt. We hebben in ons onderzoek gezien dat deze reconstructies het aantal complicaties niet minder maakt, maar wel vaak minder ernstig”, legt Delahaije uit.
 

Reconstructieve chirurgie is volgens Delahaije belangrijk, omdat het helpt om de vulva beter te herstellen. “Zonder reconstructie kan de vulva beschadigd blijven door veranderingen in de anatomie en ook door forse littekenvorming, wat grote gevolgen kan hebben op het plassen, seksualiteit en het zelfbeeld van de vrouw. Met het inzetten van plastische chirurgie kunnen we dit mogelijk verminderen.”

 

Hij vervolgt: “Dit is belangrijk voor het herstel en de kwaliteit van leven van de patiënt. Dankzij het toepassen van plastische chirurgie kunnen we nu ook grotere en complexere tumoren succesvol opereren die eerder niet geopereerd konden worden. En belangrijk daarbij is dat de anatomie zoveel mogelijk wordt behouden.”
 
 
 

Dankzij deze subsidie zetten we een belangrijke stap. Ons doel is om vrouwen met vulvakanker een betere toekomst te bieden

 
 

Nog veel te doen:

Hoewel plastische chirurgie mogelijk verbetering biedt, is er nog veel te doen. “Zelfs na een reconstructie hebben vrouwen vaak geen gevoel meer in het geopereerde gebied,” legt Van Esch uit. “Dankzij deze subsidie zetten we een belangrijke stap. Ons doel is om vrouwen met vulvakanker een betere toekomst te bieden. De bevindingen van dit kwaliteitsverbeterproject zullen worden vormgegeven in een landelijk zorgpad om variatie in de zorgpraktijk te verminderen en de patiënteninformatie en de kwaliteit van (na)zorg te verbeteren.”
 

*De 9 samenwerkende verwijscentra zijn Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), Catharina Ziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus MC (Groningen), Maastricht UMC+, Radboudumc (Nijmegen), Universitair Medisch Centrum Groningen en UMC Utrecht.

 
 
 
 
Edith van Esch en plastisch chirurg Emiel van Haren tijdens een operatie

Gynaecoloog-oncoloog Edith van Esch en plastisch chirurg Emiel van Haren tijdens een operatie.

Foto: Jarno Verhoef/Catharina Ziekenhuis.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Persbericht IntermeZZo 24 april 2025.

 
 
 
 

 

Vuurworkshop voor jonge mensen met kanker:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZWOLLE – Angst. We hebben het allemaal, maar weten vaak niet hoe we ermee moeten omgaan. Onder leiding van een angstcoach kun je op een vriendelijke manier je angstsysteem onderzoeken. Die kans biedt IntermeZZo IPSO centrum voor leven met en na kanker aan jonge mensen die de diagnose kanker kregen tussen 18 en 39 jaar (AYA’s). 
 

 

Zij gaan dinsdagavond 6 mei 2025 tijdens een vuurworkshop aan de slag met de Zwolse angstexpert en stuntman JP de Kam.

 
 

De workshop kent een aantal verschillende elementen, variërend van meditatie, ervaringen delen en zelfonderzoek. IntermeZZo biedt een veilige omgeving om je eigen angstniveau te onderzoeken. Na een uitgebreide uitleg en stapsgewijze opbouw verdiepen we dit zelfonderzoek met het middel vuur.

 

Elke langzaam opgebouwde oefening is een uitnodiging. Iedereen mag kiezen om te kijken en te ervaren wat dat met je doet of zelf in de oefeningen te stappen. Van kijker tot vuurartiest, alles is goed.
 

Tijdens de vuurworkshop leer je hoe je anders tegen angst aan kunt kijken. Tijdens en na de diagnose kanker ervaren jonge mensen altijd wel een vorm van angst. Vertrouwen in je lijf komt aan bod en je leert hoe je deze signalen van je lijf zo te interpreteren zodat je er minder last van zult ervaren. Echt een aanrader wanneer je met dit soort gevoelens kampt.

 

 

Aanmelden:

Dinsdagavond 6 mei, start 19 uur, bijdrage 5 euro. Je kunt je aanmelden via deze link intermezzo-zwolle.nl/activiteiten/aya-avondlounge. Of neem contact op met IntermeZZo IPSO centrum voor leven met en na kanker. Iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur. Adres: Dokter van Thienenweg 1A, Zwolle, telefoonnummer (088) 624 6088.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enquête

Zou u deze website aanbevelen aan andere ?

Ja ,zeker (3,149)
25%

Ja, ik ga deze website promoten via Facebook (3,319)
26%

Nee, zal deze website nooit aanbevelen aan anderen. (3,545)
28%

Ja ik ga deze website promoten via X. (2,720)
21%

Totaal stemmen: 12733

Info voor Kankerpatiënten

Oproep voor mammogram? Dit kun je verwachten en zo bereid je je voor.

21-07-2024 15:09
    Auteur: Elise Vermeeren - nu.nl/slimmer-leven           Het bevolkingsonderzoek dat borstkanker opspoort moet beter, concludeerde de Gezondheidsinspectie deze week. Er is een tekort aan screeningsmedewerkers en ook is er de vrees dat vrouwen gespannen en...

Zelfbouwpakketten kunnen miljoenen extra baarmoederhalskankertesten opleveren.

18-07-2024 16:32
    Auteur: James Gallagher - bbc.com/news     De baarmoederhals is het kanaal dat de vagina en de baarmoeder met elkaar verbindt. Foto: Getty Images.             Volgens onderzoekers zouden meer dan een miljoen extra vrouwen...

Health Canada keurt Tagrisso plus chemotherapie goed voor longkanker.

15-07-2024 15:54
    De combinatie Tagrisso plus chemotherapie is geïndiceerd als eerstelijnsbehandeling voor patiënten met gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker (NSCLC) met EGFR-exon 19-deleties of exon 21-substitutiemutaties     Health Canada keurt Tagrisso plus chemotherapie goed voor...

Zonnecrème smeren is niet kankerverwekkend.

15-07-2024 12:20
    Auteur: Marleen Finoulst  - eoswetenschap.eu/gezondheid           Volgens influencers op sociale mediaplatformen, waaronder Instagram en TikTok, zijn zonnecrèmes kankerverwekkend en blokkeren ze de productie van vitamine D in de huid. Onder andere de...

Deze kinderhersentumor is ongeneeslijk, maar immuuntherapie biedt hoop.

14-07-2024 16:24
    Auteur: Heidi Ledford - nature.com       CAR-T-therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de eigen immuuncellen van het kind, levert verbluffende succesverhalen op in de strijd tegen dodelijke hersentumoren bij kinderen.     Een hersentumor genaamd...

Uveaal melanoom: Begrijp de risico’s en hoe je het kunt voorkomen.

14-07-2024 16:11
          Uveaal melanoom is een type kanker dat optreedt wanneer een kwaadaardige tumor zich vormt in de uvea, de laag achter het witte oppervlak van de ogen. Deze aandoening ontwikkelt zich langzaam en is een zeldzaam geval dat jaarlijks door ongeveer vijf op de miljoen...

Hagenaars doen minder vaak mee aan bevolkingsonderzoeken naar kanker: 'Dat is zorgelijk'.

14-07-2024 14:59
    Foto ter illustratie Foto: ANP.           DEN HAAG - Inwoners van Den Haag nemen minder vaak deel aan de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Dat blijkt uit cijfers van Bevolkingsonderzoek Nederland. De stichting kijkt...

Vergoeding voor reizen naar kankerbehandeling voor veel patiënten onbekend.

12-07-2024 16:15
            Lang niet alle mensen die een kankerbehandeling krijgen weten dat ze een reiskostenvergoeding kunnen krijgen om met de auto, taxi of openbaar vervoer naar hun behandeling te gaan. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie...

DJE resultaten: Vergoeding voor reizen naar kankerbehandeling voor veel patiënten onbekend.

11-07-2024 16:51
        Lang niet alle mensen die een kankerbehandeling krijgen weten dat ze een reiskostenvergoeding kunnen krijgen om met de auto, taxi of openbaar vervoer naar hun behandeling te gaan. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van...

Bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Sint-Oedenrode.

10-07-2024 12:20
    Op de parkeerplaats van de Strepen wordt het onderzoek uitgevoerd in het onderzoekscentrum.  Foto: Jos van Nunen 2023               Sint-Oedenrode - Bevolkingsonderzoek Nederland start begin augustus met een nieuwe...
<< 25 | 26 | 27 | 28 | 29 >>

Nieuws

Bacteriële toxine colibactine mogelijk oorzaak snelle toename van diagnoses darmkanker bij jongeren.

28-04-2025 17:46
    Auteur: Willem van Altena - ntvo.nl           De...

Grootste meta-analyse ooit naar medicinale cannabisonderzoek bij kanker toont overtuigend bewijs.

28-04-2025 17:36
    Auteur: Redactie - cannabisindustrie.nl     "Onze verwachting was dat...

Drie Meerssenaren fietsen langs Pieterpad voor onderzoek naar kanker.

28-04-2025 17:32
    Auteur: Onze verslaggever - limburger.nl/regio/meerssen     De drie...

Opbrengst Westlandse Ride 2024 ingezet voor kankeronderzoek.

27-04-2025 16:51
    Het Erasmus MC beschikt sinds deze week over een nieuw onderzoeksapparaat dat mede...

Grote man bij Lidl-Trek doet aangrijpend verhaal over zijn strijd tegen lymfeklierkanker.

27-04-2025 16:47
    Auteur:  Bjorn Vandenbeele -...

Hoe ex-kankerpatiënten Liesbeth, Kelly en Anneke omgaan met angst.

27-04-2025 16:32
    Auteur: Henri van Veen - gld.nl/nieuws     Kelly (links) en Anneke...

GGD doet geen bevolkingsonderzoek na PFAS-verontreiniging in Helmond.

26-04-2025 16:53
    Auteur: Alice van der Plas - omroepbrabant.nl/nieuws     Custom...

Ketnet en Kom op tegen Kanker zetten opnieuw 'De pet op tegen kanker'.

26-04-2025 16:24
    Auteur: Lina El Bakkali - vrt.be         Ook dit jaar...

Hospice Bardo snakt naar nieuwe vrijwilligers: "Een hospice zonder vrijwilligers is als een ei zonder zout".

25-04-2025 17:27
    Auteur:  Isabella Prins - nhnieuws.nl/nieuws       Hospice...

Hematon-Lokhorst Award.

25-04-2025 17:17
                Dr. Rimke Oostvogels van UMC Utrecht...
Onderdelen 1 - 10 van 1029
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>


Steun Roparun.

Stichting Roparun kan blijven bestaan door donaties, sponsors en de inzet van vrijwilligers.


Steun jij Roparun:

Dit kan door op onderstaande button te klikken, je komt dan rechtstreeks op de donatiepagina van Roparun.