( 31 Aug 2016 ) Nederland gaat Duitsers helpen met onderzoek Klaus Ross kliniek.

17-09-2016 22:50


Auteur: Redactie AD - Nieuws.Exterieur van de kliniek van Klaus Ross waar twee Nederlanders en mogelijk tientallen andere patiënten onjuist zijn behandeld tegen kanker. 


Foto: ANP.De Nederlandse politie gaat het Duitse Openbaar Ministerie en de Duitse politie ondersteunen in het strafrechtelijk onderzoek naar de Klaus Ross kliniek in het Duitse Bracht. Familierechercheurs bezoeken cliënten en nabestaanden die contact hebben gehad met de omstreden kliniek.


Ongeveer 94 familierechercheurs uit het hele land zullen vanaf vandaag 130 mensen persoonlijk benaderen. ,,De familierechercheurs zullen deze mensen, in het belang van het Duitse onderzoek, enkele algemene vragen stellen. Eén van de vragen die zij stellen, is of de mensen bereid zijn mee te werken aan het politieonderzoek", aldus de politie. Oud-patiënten en nabestaanden zijn overigens niet verplicht om mee te werken.


Het ging eind juli 2016 flink mis: https://www.ad.nl/nieuws/alles-was-te-proberen-leek-de-filosofie-van-klaus-ross~a3e73838/  in de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross na het toedienen van glucoseblokkers aan vijf patiënten. In de dagen erna overleden drie van de vijf patiënten. Het Openbaar Ministerie in Duitsland verwijt de man dood door schuld en toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, maar kan hem wettelijk niet vastzetten omdat er geen sprake lijkt van opzet.

        

 Klaus Ross.


Foto: Klaus Ross.

Foto: anp.

 


Behandelkamer van de kliniek.

Behandelkamer van de kliniek.


Foto: ANP.


Opgraven:


In totaal zijn 69 mensen die ooit patiënt waren bij Ross overleden. De meeste patiënten kwamen uit Nederland en waren 'zeer, zeer ziek'. Volgens de Duitse hoofdofficier van justitie Axel Stahl ging het om 'wanhopige mensen' die zich aan elke strohalm vastklampten.
Alleen daarom al is het erg moeilijk om de dood van patiënten te linken aan de kliniek van de natuurgenezer in Bracht, aldus Stahl. Maar dat wordt volgens hem wel onderzocht.Meer onderzoek:


Justitie ontkende eerder dat het gaat om zeventig verdachte gevallen: https://www.ad.nl/apeldoorn/om-onderzoekt-70-sterfgevallen-kliniek-ross~aa7277aa/  en concentreert zich op vijf gevallen. Verder stelt justitie dat het ook nog moet blijken of de door natuurgenezer Klaus Ross toegediende glucoseblokkers: https://www.ad.nl/wetenschap/bioloog-wil-onderzoek-naar-3bp~a11c51f3/  de dood hebben veroorzaakt.


Meer onderzoek is nodig.


De Inspectie voor de gezondheidszorg in het Duitse Viersen deed aangifte tegen Klaus Ross. Volgens de Inspectie heeft de natuurarts doodzieke patiënten op de verkeerde manier behandeld en daarnaast verzuimd om een dokter te alarmeren toen zij er slecht aan toe waren.


Uitbehandeld:


De Duitse natuurgenezer had veel patiënten die in de reguliere gezondheidszorg uitbehandeld waren. André Hartel, oprichter van de kliniek, stelt dat de drie patiënten overleden na een fout bij het maken van een infuus.


Ross is de enige verdachte in het onderzoek. Ross heeft inmiddels een beroepsverbod gekregen. Hij is nergens anders actief. De natuurgenezer was nog nooit eerder met politie en justitie in aanraking gekomen.


De kliniek van Klaus Ross.

De kliniek van Klaus Ross. 

Foto: ANP.Bron: www.ad.nl/nieuws