( 4 Aug 2016 ) Slachtoffer Duitse 'kliniek des doods' mogelijk in Apeldoorn overleden.

16-09-2016 22:32


Auteur: Redactie van AD - Regio - Apeldoorn.Exterieur van de gesloten alternatieve kankerkliniek Klaus Ross Center in het Duitse Bracht.


Foto: ANP.APELDOORN/BRACHT - "Ga er niet naar toe." Dat zegt de Vereniging tegen de Kwakzalverij over de kankerkliniek van Klaus Ross in het Duitse Bracht. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) stelt dat behandelingen niet bewezen effectief zijn. En dat het riskant is dat iemand die er niet voor geschoold is 'potentieel gevaarlijke stoffen' toedient.


Afgelopen week overleden drie kankerpatiënten kort nadat zij begonnen met een behandeling door het Klaus Ross Center. De Duitse justitie, dat tot nu toe alleen de dood van Joke van der Kolk (43) uit Wijk en Aalburg bevestigd heeft, doet onderzoek.


Het derde slachtoffer is mogelijk in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn overleden. Dat stelt althans Françoise Goedhuys, de partner van Leentje Callens, een van de drie slachtoffers. "Dat vertelde de Nederlandse politie mij", aldus Goedhuys. Het Gelre ziekenhuis wil het sterfgeval niet bevestigen en verwijst naar het Openbaar Ministerie. Ook die houdt de kaken op elkaar. Het Duitse OM was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


De Vereniging tegen de Kwakzalverij wijst erop dat Ross officieel geen arts is, maar wel middelen toedient die nog niet bewezen zijn. "In Duitsland hebben kwakzalvers veel meer speelruimte", aldus Cees Renckens, die stelt dat Ross een amateuristisch allegaartje aan behandelingen aanbiedt. Zo krijgen patiënten via een infuus de glucoseblokker 3-bromopyruvate toegediend. "Een extreem experimenteel middel", aldus internist-oncoloog Haiko Bloemendal van NVMO. "In de medische wetenschap staat het erg ter discussie."  Bron: www.ad.nl/apeldoorn