Aanvullende benaderingen.

16-02-2014 16:01


Denk je aan een alternatieve benadering van borstkanker? Bespreek alternatieve behandelingen altijd in overleg met je arts. Artsen zullen verschillend reageren. Er is namelijk geen enkele alternatieve behandeling die genezing heeft opgeleverd. Je kunt er wel steun aan ontlenen en er de kwaliteit van leven mee verbeteren.


Borstkankervereniging Nederland raadt iedereen met kanker met klem af om de reguliere behandeling stop te zetten.

Als je toch een alternatief programma wilt volgen is het raadzaam, om dit uitsluitend in samenspraak met je arts te doen. Soms kan de samenstelling van een alternatief preparaat een chemotherapeutisch medicijn tegenwerken. Dat geldt ook voor ogenschijnlijk onschuldige extra vitaminen of mineralen, grapefruitsappen, omdat deze extra inname bepaalde chemotherapieën juist kan tegenwerken.

Voor de volledigheid vermelden we hieronder de meest gehoorde alternatieve benaderingen.


Moermandieet

Het Moermandieet is een aangepast eetpatroon en een leefwijze, ontwikkeld voor mensen die behandeld worden voor kanker. Volgens de Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893-1988) zou kanker een gevolg van een fout in de stofwisseling zijn en zou er dus, volgens Moerman, een duidelijk verband tussen voeding, leefwijze en kanker bestaan. De grondslag voor zijn ondersteunende kankertherapie vormen bepaalde stoffen, zoals ijzer, zwavel, jodium, citroenzuur en vitamines (A, C, D, E en vitamines van het B-complex). Die zouden een patiënt in een betere conditie brengen en daarmee de kans op genezing doen toenemen. Het gaat vooral om veel groenten en fruit. Een gespecialiseerde Moerman-arts schrijft extra voedingssupplementen voor, afgestemd op de individuele patiënt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het nut van dit dieet.


Houtsmuller

Dr. Houtsmuller was internist en voormalig kankerpatiënt. Hij ontwikkelde een voedingstherapie met zogeheten anti-oxidanten en andere stoffen die kanker zouden remmen. Het bestaat uit veel vette vis, fruit en groente, geen witmeel maar volkorenproducten en zilvervliesrijst. Bakken en braden gebeurt in olijfolie. Verder wordt de patiënt aangeraden zo min mogelijk suiker te eten en veel groene thee te drinken. Het effect van dit dieet is niet wetenschappelijk bewezen.


Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeskunde, die uitgaat van de zogenoemde meridianen, onzichtbare energiebanen in het lichaam. Deze energiebanen zouden geblokkeerd kunnen raken. Door heel dunne naaldjes op energiepunten te zetten, zou een acupuncturist zo'n blokkade of verstoring kunnen opheffen.


Homeopathie

De basis voor de homeopathie werd gelegd door de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843). In de homeopathie geneest men 'het gelijke met het gelijke'. Homeopaten gaan ervan uit dat de stof die bepaalde verschijnselen oproept, in heel sterk verdunde vorm de mens juist kan genezen. Deze middelen zouden het zelfhelende vermogen van het lichaam aanspreken. Een (klassiek) homeopaat stelt tientallen vragen, die ogenschijnlijk niets met de aandoening te maken hebben, maar hem toch op het spoor moet zetten van het juiste middel. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werking van homeopathie. Ook niet van een eventuele placebowerking van homeopathie. Van placebo's is de werking wel aangetoond.


Antroposofie

De grondlegger van de antroposofie, Rudolf Steiner ontwikkelde samen met de Nederlandse arts Ita Wegman in 1924 de antroposofische geneeskunde. Die is gebaseerd op een vierledig mensbeeld:


  • het fysieke lichaam;
  • functionele lichaam;
  • het emotionele lichaam;
  • een geestelijk lichaam.

Ook deze geneeswijze hecht grote waarde aan het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Antroposofische geneesmiddelen zijn altijd natuurlijke middelen. Je krijgt vaak voedingsadviezen en bepaalde leefregels geadviseerd. Er wordt onder andere gewerkt met kunstzinnige therapieën, bewegingstherapie (euritmie) en ritmische massage (fysiotherapie).


Simontonmethode

Emotionele, mentale en spirituele processen hebben een wisselwerking met lichamelijke processen. Dat is het uitgangspunt van de Simontonmethode. In deze methode leer je op eigen kracht je zelfhelend vermogen te stimuleren en je lichamelijke conditie te verbeteren. De methode is erop gericht dat je je sterker gaat voelen en je leven weer kwaliteit kunt geven.

Je krijgt in eerste instantie ondersteuning om de stress en de machteloosheid te reduceren, psychisch weer in balans te komen en je lichamelijk beter te voelen. Als je verder wilt gaan, kan de therapie je helpen om je bewust te worden van dingen in je leven die je gezondheid belasten en van dingen die juist levensvreugde brengen.


Bron:   www.bvn.nl