Aardbeien bestrijden borstkanker bij dieren. Werkt dit ook bij vrouwen?

30-04-2017 19:07
Europese en Zuid-Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat aardbeien de verspreiding van borstkankercellen voorkomen.


Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het eten van 10 tot 15 aardbeien per dag helpt tegen ontstekingen en het cholesterol verlaagt.


Een nieuwe studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports laat nu zien dat het fruit borstkanker kan voorkomen en zelfs bestrijden.


Fenolen:

"We hebben voor het eerst aangetoond dat aardbeienextract, dat rijk is aan fenolen, de uitzaaiing van borstkanker kan voorkomen," zei coauteur Maurizio Battino van de Università Politecnica delle Marche in Italië.


Zeer agressieve tumorcellen werden behandeld met verschillende concentraties van een extract van het aardbeiras Alba. De cellen konden zich vervolgens niet meer delen en verspreiden.

Het extract stimuleerde bovendien de expressie van het gen Htatip2, dat uitzaaiing bij borstkankerpatiënten tegengaat.


Flink afgenomen:

Muizen werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg normaal voedsel, de andere groep een dieet dat verrijkt was met aardbeienextract.


Een maand later werden alle muizen geïnjecteerd met borstkankercellen. Het extract bleek ervoor te zorgen dat de kankercellen zich niet konden verspreiden naar gezond weefsel.


"We zagen ook dat het gewicht en de omvang van de tumoren flink waren afgenomen," aldus Battino.


Mensen:

De onderzoekers benadrukken dat verder onderzoek nodig zal zijn om te kijken of bij mensen dezelfde positieve effecten optreden.


Om jezelf te beschermen tegen kanker adviseren ze in ieder geval veel fruit en groenten te eten, waaronder aardbeien.
Bron: www.ninefornews.nl