Acute Lymfatische Leukemie (ALL)

25-01-2014 21:33
 

 

Acute Lymfatische Leukemie (ALL) is een snel voortschrijdende en levensbedreigende ziekte van het bloed. In het beenmerg worden hierbij, behalve normale bloedcellen (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes), kwaadaardige witte bloedcellen van het type lymfocyt gevonden.

Kenmerk van acute lymfatische leukemie (ALL) is de ongecontroleerde groei en deling (proliferatie) van onrijpe lymfatische witte bloedcellen. Onrijp wil zeggen, dat deze cellen hun normale rol in het menselijk lichaam – in de afweer – niet kunnen spelen.

Normaal gesproken maakt het beenmerg stamcellen aan, die zich ontwikkelen tot verschillende typen bloedcellen met elk een specifieke taak. Bij ALL echter ontwikkelen de witte bloedcellen zich niet tot volwaardige bloedcellen, maar blijven ze steken in hun ontwikkeling.
Dit wordt veroorzaakt door een mutatie als gevolg van een beschadiging in het DNA van de stamcel. Door genetische fouten – afwijkingen in de chromosomen – nemen de onrijpe witte bloedcellen (lymfoblasten) snel in aantal toe door de niet meer goed gecontroleerde celdeling. Deze blasten stapelen zich op in het beenmerg en verdringen de cellen, die de normale witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes produceren. Aangezien de fouten in de chromosomen niet in de geslachtscellen zitten, is de ziekte niet erfelijk.

Resultaat van de ongeremde groei is dat er bloedarmoede (anemie) en bloedingen – zichtbaar aan snel ontstaan van blauwe plekken – gaan ontstaan en de nog wel aanwezige goede witte bloedcellen hun taak – zoals het bestrijden van infecties – uiteindelijk niet goed meer kunnen uitoefenen. Later kunnen deze onrijpe cellen ook in organen als de milt en zelfs de hersenen terecht komen en daar problemen veroorzaken. De ziekte loopt fataal af indien deze niet binnen enkele weken wordt behandeld. ALL kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. ALL is de enige vorm van leukemie die relatief veel voorkomt bij kinderen. De informatie over de behandeling van ALL in het informatieblad ALL slaat op volwassenen. Voor kinderen is de behandeling vaak anders.
De vooruitzichten voor kinderen met ALL zijn veel beter dan bij volwassenen.
 

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld: www.hematologiegroningen.nl of www.erasmusmc.nl/hematologie.


 

Bron:  www.hematon.nl