Alcohol vergroot de kans op borstkanker.

23-05-2017 00:00
Alcohol vergroot de kans op borstkanker                


Uit een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er sterk wetenschappelijk bewijs is dat zelfs 1 glas alcohol per dag, zoals een glas wijn of bier (circa 10 gram alcohol), het risico op borstkanker zowel voor als na de menopauze kan verhogen. De bevindingen in het rapport laten ook zien dat lichaamsbeweging de kans op borstkanker kan verkleinen. Bij borstkanker voor de menopauze gaat het om intensieve lichaamsbeweging zoals zwemmen en hardlopen.


Om de kans op borstkanker te verkleinen adviseert het WKOF om geen of minder alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.


Grootschalige analyse:

Voor het nieuwe rapport hebben onderzoekers bevindingen uit 119 studies uit de hele wereld bij elkaar gebracht en geanalyseerd. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 12 miljoen vrouwen, waarvan 260.000 vrouwen bij wie borstkanker werd vastgesteld. Het is de grootste analyse van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over borstkanker sinds 2010.


De rol van overgewicht en obesitas:

Het onderzoek bevestigt dat overgewicht en obesitas de kans vergroten op borstkanker na de menopauze, de meest voorkomende vorm van borstkanker. Van overgewicht en obesitas is het bekend dat ze ook de kans op 10 andere vormen van kanker vergroten, waaronder darm-, lever en alvleesklierkanker.


Borstkanker in Nederland:

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. In 2016 werd er volgens de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL, bij meer dan 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Elk jaar overlijden meer dan 3.000 vrouwen aan borstkanker.
Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/alcohol-vergroot-kans-op-borstkanker/