Alcohol verhoogt het risico op alvleesklierkanker.
Alcoholconsumptie is matig geassocieerd met een verhoogd risico op alvleesklierkanker. Dat concluderen onderzoekers in PLOS Medicine op basis van een grootschalige analyse onder bijna 2,5 miljoen mensen uit 30 cohortstudies.
De studies hadden een mediane duur van 16 jaar en vonden plaats tussen 1980 en 2013 in Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië. Ruim 10.000 deelnemers ontwikkelden alvleesklierkanker. Per 10 gram alcohol meer per dag (circa 1 consumptie) steeg het risico op alvleesklierkanker met 3%. Mensen die 30 tot 60 gram of meer dan 60 gram alcohol per dag dronken liepen respectievelijk 12% en 32% meer risico in vergelijking met mensen die weinig (maximaal 5 gram per dag) dronken.
Opvallend is dat er geen significante associatie werd gevonden in cohorten uit Oost-Azië en ook niet bij mensen die voornamelijk wijn dronken. Bier en sterke drank werden wel geassocieerd met een verhoogd risico op alvleesklierkanker.
In een commentaar noemt Gilaad Kaplan, mdl-arts en epidemioloog, de studie de meest uitgebreide tot nu toe met robuust bewijs van een verhoogd risico. Terughoudendheid over de interpretatie van de resultaten is desondanks belangrijk, vindt Kaplan. Zo kunnen variaties in de dranksoort een indicatie zijn voor complexe interacties tussen socio-economische en culturele factoren die ook van invloed zijn op het risico. Mogelijk is het informatiever om dergelijke leefstijlfactoren samen te onderzoeken.
Bron: www.mednet.nl/nieuws