'Als de tijd voor altijd stil zou staan'

17-10-2014 14:17

Auteur: Door de Dichtbijredactie  (De Koerier)    


HEERHUGOWAARD - Om de twee weken bespreekt de Waardse schrijfster Roshni van Loon Tahapary een boek. Deze week: 'Als de tijd voor altijd stil zou staan' van Ivan Wolffers.
Ivan Wolffers (1948) arts, hoogleraar medische antropologie, schrijver van boeken en medische publicaties.

Echtgenoot van schrijfster Marion Bloem.
In 2002 krijgt hij de diagnose, agressieve prostaatkanker te horen. Het duurt even voordat hij  zich de volle omvang van deze boodschap realiseert. Of zoals hij het zelf schrijft: de schrik die de ontdekking veroorzaakt, dat ik sterfelijk ben.

Het boek begint met de vraag van zijn kleindochter: 'Wat betekent,  ik zal je nooit vergeten?' 'Nooit- een woord dat net zo moeilijk is, als altijd of eeuwig. De werkelijkheid ligt tussen even en eindig en is tijdelijk.'
Nu in 2014 heeft hij alle mogelijke kuren ondergaan. Met daar tussendoor zijn werk, de nog mogelijke vakanties en relatie met zijn partner. Dagelijks zijn steun en toeverlaat, maar die deze verandering soms blijmoedig, maar ook vaak moeizaam incasseert. Zijn kleindochters verwachten de enthousiaste opa , die hij royaal is.
Hij probeert meedogenloos eerlijk naar zichzelf te zijn, wat hem gedeeltelijk goed af gaat. Het boek is vaak een dialoog en confrontatie met zichzelf. Hetgeen een kwetsbare mannelijkheid laat zien. Heel persoonlijk, zoals je zelden tegenkomt in verhalen van mannen, die deze vijand de baas willen blijven. Hij werpt een analyserend licht op gebeurtenissen en familie in zijn verhaal. Het brengt de lezer mee naar het nu, waar begrijpelijk voor hem, de tijd stil mag blijven staan.  


Titel: 'Als de tijd voor altijd stil zou staan'

Auteur: Ivan Wolffers.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam.

Prijs: 19,50 euro.


Bron:  www.dichtbij.nl/groot-alkmaar