Appelen kunnen risico op kanker verkleinen.

08-11-2016 17:05Uit nieuw onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van appelen het risico op vijf verschillende typen kanker kan verkleinen. Wetenschappers ontdekten dat de mensen die minstens een appel per dag eten, veel minder kans hebben op long-, darm-, mond- en borstkanker of kanker aan het spijsverteringskanaal dan mensen die zelden of nooit een appel eten.


Een herziening van 40 eerdere onderzoeken (door deskundigen van de Italiaanse Universiteit van Perugia) concludeerde dat de grootste voordelen van appelconsumptie zich manifesteerden in maag- en slokdarmkanker. Sommige gegevens suggereerden dat appelen het risico op een tumor bijna halveerden. De kans op een longtumor onder appelliefhebbers was ongeveer 25 procent lager, en de kans op borstkanker nam met een vijfde af.


Onderzoekers zijn begonnen aan de laatste herziening om te achterhalen of appelen, een van de meest geconsumeerde vruchten ter wereld, een belangrijke rol spelen in de preventie van tumoren. De onderzoekers lieten weten: "Vanwege de bijzondere chemische samenstelling en de betrokken moleculaire mechanismen is het mogelijk dat sommige soorten groenten en fruit veel sterker geassocieerd kunnen worden met het risico op kanker dan anderen. Onze interesse ging uit naar appelen omdat ze het meest geconsumeerde fruit in Europa zijn en omdat ze een rijke bron van fytochemicaliën zijn."


In een rapport zeiden ze: "Dit biedt overtuigend bewijs van het beschermend vermogen van appelen tegen long-, darm-, mond- en borstkanker en kanker aan het spijsverteringskanaal. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten op andere locaties in het lichaam op te helderen."

Lees meer op www.dailymail.co.uk  Bron: www.agf.nl