Apple Watch redt leven van vrouw die agressieve kanker heeft.
Foto: Apple.
Een vrouw uit Nieuw-Zeeland heeft haar leven te danken aan haar Apple Watch. Alarmsignalen van het horloge leidden namelijk tot de diagnose van een agressieve kanker, waardoor de vrouw op tijd behandeld kon worden.
Amanda Faulkner is arts en psychiater en deed haar verhaal bij de New Zealand Herald, waar ze vertelt dat ze er mogelijk niet meer was als het niet aan haar Apple Watch had gelegen. Ook haar man verwijst expliciet naar de Apple Watch als een van de voornaamste redenen waarom ze nog leeft.
Hoge hartslag:
De bal ging aan het rollen toen Faulkner van haar Apple Watch 10 meldingen kreeg dat ze in rust een ongewoon hoge hartslag had van 90 slagen per minuut. Aanvankelijk negeerde ze die signalen, omdat ze ze toeschreef aan stress op het werk. Met haar man was ze recent ook gaan rondtrekken in Australië, waardoor ze dacht dat die reis de data van de Apple Watch mogelijk verstoorde.
Agressieve bloedkanker:
Omdat de Apple Watch meldingen bleef sturen over de ongewone hartslag besloot Faulkner om toch eens bij haar dokter langs te gaan. Daar werd ze al vrij snel naar de spoeddienst van het ziekenhuis doorverwezen, waar ze na enkele uren de diagnose van acute myeloïde leukemie (AML) kreeg.
AML is een zeldzame maar agressieve vorm van bloedkanker die doorgaans bij kinderen en ouderen opduikt. De kanker verspreidt zich in slechts enkele weken doorheen heel het lichaam en is dan ook al snel erg dodelijk. Vaak komt de diagnose te laat en hebben patiënten nog maar enkele dagen te leven.
Chemo en stamceltransplantatie:
Het goede nieuws is dat de bloedkanker, met dank aan de Apple Watch dus, snel ontdekt werd. Sindsdien ondergaat Faulkner chemotherapie om de kanker te onderdrukken, wat bij dit type kanker doorgaans goed lukt. In juni staat een stamceltransplantatie op de planning om Faulkner, als alles goed gaat, weer een gezind afweersysteem te geven.
Apple Watch is vooral een hulpmiddel:
Een mooi verhaal dus dat het nut van de Apple Watch en gelijkaardige smartwatches aantoont, maar tegelijk is ook enige voorzichtigheid geboden.
Apple zelf waarschuwt om de Apple Watch of andere producten van het bedrijf niet als medische adviseurs in te schakelen. Ze kunnen weliswaar een hulpmiddel zijn om bepaalde zaken op het spoor te komen door vroeg bepaalde symptomen, zoals een ongewone hartslag, te detecteren, maar uiteindelijk is het nog steeds aan mensen zelf om de stap richting de dokter te zetten en zo een professionele diagnose te krijgen.
Bovendien worden smartwatches beperkt door de data die ze krijgen en vooral ook niet krijgen. Zo draaien veel functies rond de hartslag van de gebruiker en hoewel dat zeker geen onbelangrijke data is, zullen aandoeningen die geen effect hebben op het hart minder makkelijk ontdekt kunnen worden. Goed naar je eigen lichaam luisteren blijft dus belangrijk.
Bron: www.techpulse.be/nieuws