Arts met Nederlandse slachtoffers hoeft niet cel in.

16-07-2019 16:40


Auteur: CASPAR NABER - krant.ad.nlDe rechtbank in Krefeld heeft de Duitse alternatieve genezer Klaus Ross (61) veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. Ross stond terecht voor de dood van drie kankerpatiënten, onder wie twee Nederlanders, en de zware verwonding van een vierde patiënt.


Klaus Ross: ,,Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken." ANP GRAPHICS

Klaus Ross: ,,Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken."

Foto: ANP GRAPHICS.
De arts diende hun een alternatief kankermedicijn toe in juli 2016. De toepassing van dat preparaat was niet verboden, maar het was niet goedgekeurd als geneesmiddel. Justitie beschuldigde Ross van dood door schuld in drie gevallen en schending van de Duitse geneesmiddelenwetgeving in vier gevallen.


De overleden slachtoffers waren twee vrouwen en een man. Een van de vrouwen (43) woonde in het Brabantse Wijk en Aalburg, de andere (55) in het Belgische Beveren (Oost-Vlaanderen). De 55-jarige man kwam uit Apeldoorn. Ze stierven binnen twee dagen na een infuus met het preparaat.


Volgens het Openbaar Ministerie diende Ross zijn ernstig zieke patiënten in zijn alternatieve kankerkliniek in Bracht, vlak over de grens bij Roermond, een overdosis toe van glucoseblokker 3-BP (3-broompyruvaat). Hij woog een verkeerde hoeveelheid af met een weegschaal die niet geschikt was voor zeer kleine hoeveelheden.

Hersenbeschadigingen


Volgens justitie leidde 'een forse overdosis' van 3-BP tot ernstige hersenbeschadigingen en uiteindelijk tot de dood van drie patiënten. Ross wist hoe gevaarlijk de stof was en dat overdosering ernstige bijwerkingen heeft. ,,Hij ging om met een levensgevaarlijke stof", aldus de officier van justitie.


Ross controleerde volgens hem niet hoe hoog de toegediende dosis was. Daarmee negeerde hij de regels van de geneeskunst, aldus justitie.


In het voordeel van Ross sprak volgens de officier van justitie dat hij geen strafblad heeft, oprecht was in zijn wens om mensen te helpen en door het gebeurde zijn beroep niet meer kan uitoefenen.


Ross' advocaat pleitte gisteren voor vrijspraak of een milde voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens haar handelde haar cliënt altijd te goeder trouw. In een laatste woord zei een snikkende Ross het gebeurde te betreuren. ,,Ik vind het heel erg. Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken. Maar dat gaat niet."Bron: www.krant.ad.nl