Behandeling bij borstkanker (m)

24-01-2014 22:02
 

De meest toegepaste behandelingen bij borstkanker zijn:Veel mannen met borstkanker krijgen een combinatie van de genoemde behandelmethoden. Welke behandelingen u kunt krijgen, zal uw specialist uitgebreid met u bespreken. De eerste stap is meestal een operatieve ingreep. Maar ook de andere behandelingen, zoals bestraling, chemotherapie en/of hormonale therapie en de volgorde van de behandelingen komen aan de orde.

Bij mannen met borstkanker kiest de arts meestal voor een operatie. Vaak is dat een borstamputatie. Een borst- of tepelsparende operatie is meestal niet mogelijk. Ook is het mogelijk om een schildwachtklierprocedure uit te voeren.

Borstkanker bij mannen is vaak hormoongevoelig. Wanneer dat bij u ook zo is, kan uw arts een adjuvante behandeling met antihormonen adviseren. Een adjuvante oftewel aanvullende behandeling wordt gegeven na een eerdere behandeling. Als de specialist niet zulke gunstige vooruitzichten verwacht, zal hij bovendien adjuvante chemotherapie adviseren.

 


Bijwerkingen

Bestraling en chemotherapie beschadigen niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Daardoor kunt u met bijwerkingen te maken krijgen. Bij een operatie kunnen complicaties optreden. En ook hormonale therapie en doelgerichte therapie kunnen bijwerkingen veroorzaken.

 

Medicijnen


 

Bepaalde medicijnen kunnen veranderingen in de hormoonhuishouding veroorzaken. Bijvoorbeeld:  

  • medicijnen bij prostaatkanker 
  • medicijnen die transseksuelen slikken voor hun geslachtsverandering

Het is mogelijk dat deze medicijnen bij mannen met borstkanker een negatieve invloed hebben. Zo zouden eventueel nog aanwezige kankercellen in het lichaam die (nog) geen klachten geven, door hormonale medicatie kunnen worden gestimuleerd om te groeien. Overleg met uw arts of u deze medicijnen nog kunt blijven gebruiken of dat u er beter mee kunt stoppen.
 


 

Verschillende artsen maken samen voor u een behandelplan. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen. Zij kijken hierbij naar:

  • het stadium van de ziekte
  • kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hoe kwaadaardig deze is
  • de plaats van de tumor
  • uw  lichamelijke conditie


De arts bespreekt de behandeling(en) en de mogelijke bijwerkingen met u.


Oncologiebespreking

Uw arts bespreekt met u welke behandeling u kunt krijgen. Hij kijkt daarbij naar de soort kanker en het stadium van de ziekte.

Meestal heeft hij uw situatie eerst doorgesproken met een team van gespecialiseerde artsen. Dit heet een oncologiebespreking.

In alle ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij de oncologiebespreking. U krijgt dus altijd automatisch een tweede mening.


Doel van de behandeling

Een behandeling kan gericht zijn op genezing. Of op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten.

Curatieve behandeling

Is genezing het doel, dan heet dit een curatieve behandeling. Onderdeel daarvan kan een aanvullende behandeling zijn: een adjuvante behandeling.

Adjuvante behandeling

Een adjuvante behandeling is een aanvullende behandeling. U krijgt dit na een eerdere behandeling die in opzet genezend is. De adjuvante behandeling is bedoeld om een beter eindresultaat te bereiken. Een voorbeeld van een adjuvante behandeling is bestraling na een operatie.

Neo-adjuvante behandeling

Een neo-adjuvante behandeling is vergelijkbaar met de adjuvante behandeling. Het is  ook gericht op een beter eindresultaat. Neo-adjuvant betekent dat u deze aanvullende behandeling vóór de andere behandeling krijgt. Een voorbeeld is chemotherapie om de tumor kleiner te maken vóór een operatie.

Palliatieve behandeling

Is genezing niet (meer) mogelijk, dan kunt u een palliatieve behandeling krijgen. Zo’n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten.


 

Bron:  www.kanker.nl