Behandeling en genezing.

30-01-2014 18:44
 

 De kans op genezing van baarmoederhalskanker is afhankelijk van het stadium van de ziekte. Ook de keuze voor behandeling is hiervan afhankelijk. De behandeling kan bestaan uit een operatie waarbij de baarmoeder en eventueel de eierstokken worden verwijderd. Ook is behandeling met bestraling, medicijnen of warmtetherapie mogelijk.

Vrouwen met baarmoederhalskanker of andere kwaadaardige aandoeningen op gynaecologisch gebied worden meestal in samenwerking met het  Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA) behandeld. Het onderzoek vindt meestal in het OLVG plaats. De behandeling kan plaatsvinden in het AMC, VUmc of AVL.


De behandeling van baarmoederhalskanker kan bestaan uit verschillende onderdelen. Vaak is een combinatie nodig.

  • Operatie Verwijdering van een gedeelte van de baarmoederhals en/of verwijdering van de baarmoeder, eventueel de eierstokken en eileiders, en lymfklieren in het bekken. Hoe ingrijpend de operatie zal worden uitgevoerd, hangt af van het stadium van de ziekte.
  • Bestraling (radiotherapie) Behandeling van kanker met straling, met als doel de kankercellen te doden. Radiotherapie vindt niet plaats in het OLVG, voor dit deel van de behandeling verwijzen we u door naar het AMC of AVL.
  • Chemotherapie Een chemokuur of cytostaticakuur bestaat uit medicijnen die de kankercellen doden of niet verder laten groeien. Deze medicijnen krijgt een patiënt via een infuus of als pillen.
  • Warmtebehandeling (hyperthermie) Lokale verwarming van het tumorgebied om de werking van radiotherapie en/of chemotherapie te versterken. Deze behandeling vindt alleen plaats in gespecialiseerde ziekenhuizen.Afwegingen bij behandeling:


Welke behandeling bij baarmoederhalskanker voor de patiënt het beste is, is afhankelijk van het soort kankercellen, de mate van kwaadaardigheid van deze cellen en van het stadium van de baarmoederhalskanker. Van invloed is ook wat een patiënt zelf wil en aankan. De behandeling van baarmoederhalskanker wordt in gespecialiseerde centra uitgevoerd, meestal in de academische ziekenhuizen.

De diagnostiek (het onderzoek) vindt wel plaats in het OLVG.


 

Bron:   www.olvg.nl